20120617

Lapin kesäEnsimmäistä kertaa moneen vuoteen on aika perehtyä Suomen kesään Suomessa. Tarkoituksenamme on suunnata juhannuksen jälkeen kohti Kilpisjärveä ja lähteä sieltä vaeltamaan Norjan puolelle. Maastossa aiomme viettää viikon päivät. Tarkkaa aikataulua ei ole, eikä sitä myöskään myöhemmin suunnitella. Suomi autoillaan etelästä pohjoiseen omaan rauhalliseen tahtiin ja Kilpisjärvellä ollaan sitten kun sen aika on. Ajorreitti kulkee melkoisella varmuudella länsirajaa seuraille kohti pohjoista. Paluussa saatamme sitten autoilla itäisempää reittiä takaisin etelään.

Kilpisjärveltä suuntaamme kohti Mallan luonnonpuistoa. Ensimmäinen tavoite on Goldahytta tai sen läheisyys. Teltta kulkee mukana ja pääsääntöisesti aiomme myös yöpyä omassa majoitteessamme. Kilpisjärveltä Goldahyttanille siirrytään joko jalan tai Malla-laivalla, mikäli sen aikataulut sattuvat sopimaan omiimme.


Goldahyttenin jälkeen suuntaamme kulkumme kohti Gappohyttania, jossa vietämme kaksi yötä. Puuhapäivänä ohjelmaan on kirjoitettu Barras-tunturin valloitus tai ainakin sen yritys. Olosuhteista riippuen. Kuvamateriaalia on löytynyt jonkun verran ja tiedustelutiedon mukaan itäinen harjanne saattaisi olla se helpoin ratkaisu. Tällä kertaa mitään kiipeilyvarusteita ei raahata mukana.Toisen Gappohyttanilla vietetyn yön jälkeen matka jatkuu kohti Rostahyttania. Tilanteen näyttäessä otolliselta käymme kenties pistäytymässä jollain läheisellä tunturilla. Kysymyksessä on kuitenkin mitä todennäköisimmin yhden yön -taktiikka.

Rostahyttanilta nokka suunnataan Pohjoista Kalottireittiä seuraten kohti Pältsastugania . Tuon tuvan ympäristössä vietämme 1-2 yötä ja pyrimme samalla käymään Juoksevatnjunnin laella. Tai sitten vaihtoehtoisesti Pältsanin laella. Viimeinen punnerus johtaa Kolmen Valtakunnan rajapyykille, josta tosin saatamme vielä laittaa jalkaa toisen eteen siten, että pääsemme lopulta takaisin Kilpisjärvelle. Tämä siinä tapauksessa, että Malla-laivan aikataulut eivät täsmää omaan kulkuumme.Kilpisjärveltä käsin voisi käydä vielä pistäytymässä Saanan laella, mutta jätetään se vielä myöhempien aikojen harkintaan.

Valmisteluiden osalta olen tähän mennessä ehtinyt perehtyä alueeseen ja reitteihin nettiä sekä Fjällkartan BD1:stä hyväksikäyttäen. Ruotsalaiset ovat tehneet erinomaisen kartan tuolle alueelle ja kyseisestä mapista näkee Suomen, Ruotsin ja Norjan alueen reitit, tuvat ja muut oleelliset asiat. Suosittelen tuota karttaa jo tässä vaiheessa kaikille alueelle suuntaaville retkeilijöille. Kartan kaveriksi suunnistusavuksi lähtee kompassi, mutta mitään GPS-laitetta emme mukaan ota.Koska Lapin kesä lienee varsin arvaamaton, niin mielenkiinnolla odotamme miten kesän itikkakanta on kehittynyt. Ajankohdan valinnan yhtenä tavoitteena on välttää talvi ja samalla suurimmat parvet verenhimoisia piensiivekkäitä. Koska aikaisempaa kokemusta ei juurikaan tuolta alueelta ole, niin oletamme, että kaikkeen pitää kuitenkin varautua. Joska edes pieni tuulenviren ja avoin maasto ehkäisisivät itikoiden esiintymistä.

Varustepuolella turvaudutaan majoittumisen osalta Marmotin Limelight 2P -telttaan, joka on ehkä aavistuksen kevyt, mutta uskon sen kuitenkin riittävän vuodenaika ja olosuhteet huomioiden. Rakenteellisen keveyden lisäksi teltta on muutoinkin varsin kevyt noin kahden kilon painollaan.

Jotta majoitteessa olisi kivimpe kölliä, niin maan ja ihmisen väliin laitetaan Therm-A-Restin NeoAir -alustat.

Suurin viileys nukkujan iholta pyritään pitämään poissa makuupusseilla. Mukaan lähtee emännälle, joka on meistä kahdesta se enemmän viluinen kissa TNF:n  Superlight (kuva) ja itselleni Haglöfsin kesäinen makuupussi, johon lisätään vielä silkkinen liner-pussi pienen mukavuus- ja lämpölisän nimissä. Näillä mennään.


Ravinnon saannin varmistamiseksi mukaan pakataan riittävä määrä monipuolista evästä. Ruuan valmistus tapahtuu MSR:n Whisperlite Universal monipolttoainekeittimellä. Tällä kertaa tulemme käyttämään kaasua sen helppouden ja siisteyden vuoksi. Olosuhteetkaan eivät edellytä keittimeltä mitään erikoisempaa suorituskykyä (vaikka MSR sitä tosin reilusti tarjoaakin). Kattiloina käytetään samoin MSR:n tuotteita. Mukaan lähtee Alpine 2 Pot Set. Teräksiset kattilat ovat kuitenkin melko huolettomia ja monikäyttöisiä kaikkiin muihin kokeilemiini verrattuna.

Juomavetta alueella pitäisi olla runsain määrin ja tilanteen mukaan kuvittelemme tässä vaiheessa juovamme sitä ihan sellaisenaan. Epävarmuuden hiipiessä puseroon otamme kuitenkin mukaan MicroPurin -vedenpuhdistustabletteja ja tarvittaessa keitämme käyttöveden erikseen. Mitään erityisen suurta määrä emme näin ollen, aio mukanamme kantaa, vaan täytämme leilimme tarpeen mukaan matkan varrelta.

Mahdollisia jokien ylityksiä (ilman siltaa) varten pakkaamme kantamuksiimme sandaalit. Yhdet tai kahdet sellaiset.

Etenemisen apuvälineinä erinomaisiksi osoittautuneet vaellussauvat lähtevät mukaan. Ehkä niistä on vielä lisempää hyötyä mahdollisten tuntureiden topittamisen (vai pitäiskö sanoa laettamisen) aikana.

Pyrimme pitämään vaelluksella matkapäiväkirjaa ja sen jälkeen generoimaan matkakertomuksen tähän blogiin omilla valokuvilla varustettuna. Harkinnassa on vielä lähteekö Canonin kymppisarjan järkkäri mukaan vai ikuistammeko reissun pokkarilla.

(Kuvat tässä postauksessa on otettu internetin syovereistä, eikä minulla näin ollen ole niihin mitään oikeuksia.)


4 kommenttia:

Teuvo Vehkalahti kirjoitti...

Teuvon kuvat kävi täällä ja toivottaa Hyvää juhannusta täältä Noormarkusta www.ttvehkalahti.blogspot.com

Teemu Rissanen kirjoitti...

En olisi juomavedestä huolissani tuolla seudulla. Kuulostaa huippureissulta!!

Bantam kirjoitti...

Kiitokset vaan toivotteluista. Ja vedestä emme ole ollenkaan huolissamme, paitsi jos sitä tulee paljon ja koko ajan taivaalta. Tai maa on muutoin laajasti sen peitossa.. =)

Innolla tässä kyllä odotellaan. On se vaan nimittäin tämä Suomi niin kaunis maa!

FIFA 16 Coins kirjoitti...


I ilke your atticle..write very well.


--------------------------------

http://fifa16.vipmmobank.com


FIFA 16 Coins