20120324

Musiikillinen kevät etukäteen tunnusteltuna

Anathema "Weather Systems"


Brittiläisen Anatheman kehityskulku alkuhistorian hämyn tummasta örinästä on johtanut kohti valoa ja heleyttä. Vaikkakin pitkään odotetun, ja loistavaksi osoittautuneen, "We're Here Because We're Here" -albumin jälkeen ilmestynyt, kevennetty painos vanhemmasta materiaalistaan, osoittautui lopulta aavistuksen ohueksi. Ajatuksena levy oli suorastaan loistava, mutta toteuksessa kaikki ei kuitenkaan ollut täysin kohdallaan.

"Weather Systems" on jo tässä vaiheessa ehdolla yhdeksi julkaisuvuoden 2012 parhaaksi albumiksi. Anathemalle tunnustuksellisiksi muodostuneet tunnelmat on jalostettu niin pitkälle, että jos niitä vielä tästä viedään eteenpäin, on oireilun mahdollisuus huomattava. Levyn avaava "Untouchable" -kaksikko johdattaa suoraan Anatheman sielun ytimeen. Yksinkertaisiin asioihin luottavat taustat antavat melodioiden kuljettaa kuulijaa kohti täydellisyyttä. En voi olla ihailematta Lee Douglasin ja Vincentin harmonisia duetointeja. Tällä levyllä kaikki tuntuu täydelliseltä. Juuri sellaiselta kun pitääkin. Anathema on lajinsa valioyksilö; mestari vailla haastajia.

Albumi kaupoissa 18.4.2012

10/10


Meshuggah "Koloss"


Ruotsin raskaan veneen soutajat ovat jälleen ilmoittaneet läsnäolostaan. Monitahoisen "ObZen" -albumin jälkeen korvia piiskaa "Koloss". Meshuggahia tuntemattomat ihmiset tuskin uskovat, jos väitän, että ehkä kahta mutkaa on vedetty aikaisempaa suoremmaksi.. 8-kielisten kitaroiden tummista syövereistä matalia tuntoja esiinkaivavat mestarit ovat tällä kertaa läsnä vielä aikaisempaankin voimakkaammin. Mårten Hagström ja Fredrik Thordendahl ovat tällä kertaa antaneet mahdollisuuden myös 7-kielisille ja jopa aivan normaalille kielikompositiolle. Mikäli joku erehtyy kuvittelemaan, että tämä tarkoittaisi heleyttä ja keveyttä, voin kertoa toista.

Meshuggahin ultimaattisuutta koetteleva tekninen osaaminen ja täydellisen murskaava tyyli on edelleen voimakkaasti läsnä. Tällä(kään) levyllä ei jarrutella. "Koloss" on ehkä kaikista koskaan julkaistuista metallilevyistä lähimpänä täydellisyyttä itseään. Osaamisen jumalat ovat vielä itseäänkin parempia. Jos väitän näiden soittajien olevan yksiä maailman arvostetuimpia, niin uskallan jo itsekin todeta, että en ole väärässä. Meshuggahin soitannollista kompleksisuutta ja etevyyttä kuvaa ehkä parhaiten erään muusikkoystäväni kommentti: "Oli vaan ihan pakko pysähtyä oksentamaan. Kun en kerta kaikkiaan saanut palasia päässäni järjestykseen." Ja tämä kaikki on vielä liitetty huimiin biiseihin.

Albumi kaupoissa 28.3.2012

11/10
Ei kommentteja: