20110616

Musiikkikulmaus


Von Hertzen Brothers "Stars Aligned"

Von Hertzen Brothersin tuotantoa voi jo vähitellen pitää massiivisena. Jos levyjen määrä (neljä) ei vielä oikeuta listosijoituksiin, niin musiikillinen anti on sitäkin masiivisempaa. "Stars Aligned" oli aluksi suorastaan vittumainen levy. Se meni ensimmäisillä kuuntelukerroilla ohitse lähes jälkiä jättämättä. Laitoin mustan kiekon suosiolla pussiin, pussin kansiin ja samalla koko paketin odottamaan parempia aikoja. Jokin jäi kuitenkin mieleen kaivertamaan, sillä satunnaiset kosketukset uuden materiaalin kanssa johtivat lopulta siihen, että oli aika kaivaa albumi uudelleen tarkasteltavaksi. Ja avot, hommahan alkoi toimia.

Ensivaikutelman sekavuus ja tarttumattomuus olivat tiessään. Molemmat korvautuivat mitä upeimmilla kappaleilla, melodioilla ja harmonioilla. Äkkiä levy olikin täynnä koukuttavaa ja hienoa musiikkia. Aikaisempia levytyksiä suoraviivaisempi esitystapa ei kuitenkaan muuta Von Hertzen Brothersin musiikkia yksinkertaiseksi, puhumattakaan yksikerroksisuudesta. Kappaleiden sisällä on sellainen määrä yksityiskohtia, melodioita, upeaa yhtyesoitantaa ja ennen kaikkea tajunnan räjäyttäviä lauluharmonioita, että voi veljet sentään. Debyyttialbumin ihastuksen ajan jälkeisen epävarmuuden jälkeen "Stars Aligned" on tällä hetkellä kenties komeinta suomalaista musiikkia.

10/10

01. Miracle
02. Gloria
03. Voices In Our Heads
04. Angel's Eyes
05. Down By The Sea
06. Bring Out The Snakes
07. Repeat Mode
08. Always Been Right
09. I BelieveArch Enemy "Khaos Legions"

Jos otti aikansa päästä Von Hertzen Brothersin tunnelmiin, niin ruotsalainen Arch Enemy ampui sellaisen melodisen death metal -täyslaidallisen päin naamaa, että pois alta. "Khaos Legions" on yhtyeen kahdeksas albumi. Michael Amottin riffimyrsky on kerrassaan tappava. En ole koskaan ymmärtänyt, miten jollakulla saatta olla moinen kyky kylvää tapporiffiä tapporiffin perään. Ja kun nämä antimet eivät edes rajoitu yhden bändin nimissä julkaistuun materiaaliin..

Arch Enemyn suurin ongelma on ollut Angela Gossowin monotoninen ja erittäin yksipuolinen murahtelu. Ja kuin hyvin toimivana takuuna, niin on asian laita myös tällä levyllä. Jossain määrin onnistuin ohittamaan naisen suorituksen edellistä levyä paremmin ja huomio kiinnittyi pääasiassa albumin upeaan kitaratyöskentelyyn. Onkin perusteltua sanoa, että Arch Enemy elää ja kuolee Amottin (molempien) kitaroinnin varassa. Onneksi "Khaos Legions" on ladattu niin täyteen upeaa kitarointia, että se jaksaa kantaa koko 54 minuutin ja 50 sekunnin kestonsa ajan. Ristiriitaiset tunnelmat tästä kyllä edelleenkin jää.

Kitaralevynä 10/10

Kokonaisuutena 8/10

01. Khaos Overture (Instrumental)
02. Yesterday Is Dead And Gone
03. Bloodstained Cross
04. Under Black Flags We March
05. No Gods, No Masters
06. City of the Dead
07. Through the Eyes of a Raven
08. Cruelty without Beauty
09. We Are Godless Entity (Instrumental)
10. Cult of Chaos
11. Thorns in My Flesh
12. Turn to Dust (Instrumental)
13. Vengeance Is Mine
14. Secrets

Ei kommentteja: