20100707

Kiipeilyä Boliviassa 11.7.-7.8.2010, suunnittelu ja valmistelut

Lähdön hetki lähestyy ja tavarojen sullominen pakkauksiin kiihtyy. Sunnuntaina suuntaamme kolmen hengen retkikunnallamme kohti Boliviaa. Kevään mittaan suunniteltu ja juonittu kiipeilyreissu on ollut odotuksissa jo pidemmän aikaa. Tällä kertaa tavoitteena on päästä tutustumaan vähän korkeampaan ilmanalaan ja samalla reissu toimii oivallisena testinä elimistölle sekä sen sopeutumiselle. Kirjoitan matkakertomusta näille sivuille sitä mukaan kun se vain suinkin on yhteyksien ja tietotekniikan puolesta mahdollista. Tähän ensimmäiseen osaan päätin kirjailla etukäteen tehtyjä suunnitelmia aikatauluineen sekä hieman listaa varusteista. Ja nyt kun näppäimistön ääressä ollaan, niin lisätään tarinaan myös yleistietoa itse Boliviasta.

En muista enää ihan tarkkaan, missä vaiheessa kuluvaa vuotta aloimme oikeasti matkaa suunnitella, mutta tässä vaiheessa voin kuitenkin todeta, että riittävän ajoissa. Suurin osa valmisteluista on edennyt pienten vaikeuksien kautta oikein mallikkaasti ja kaiken pitäisi olla niin valmista kuin valmista Etelä-Amerikkaan asioidessa vain voi olla. Muutamia pienhankintoja on vielä tekemättä ja olen varannut niiden hoitamiseen kolme päivää aikaa. Samaan aikaan sohvalle alkaa ilmestyä tavararöykkiöitä, joiden ainakin koepakkauksen perusteella pitäsi mahtua rinkkaan ja päiväreppuun. Sekä myöskin matkustajalle asetettuihin painorajoihin. Matkatavaraa ruumaan saa änkeä 25 kilon verran ja matkustamoon sitten sen verran kun päiväreppuun kohtuudella mahtuu. Suunnitelman mukaan ongelmia painojen kanssa ei pitäisi tulla.

Reittivalinta osui tällä kertaa seuraavasi: Helsinki-Lontoo-Sao Paulo-La Paz. Jouduin sattuneesta syystä venyttämään lentojen hankkimista vähän muuta ryhmää pidempään ja sain siitä rangaistuksena kahdeksan tuntia. Lennot irtosivat tällä kertaa 1300 euron hinnalla. Tuossa hinnassa on mukana peruutusturva ilman kustannuksia oman tai läheisen terveyden mahdollisesti heikentyessä ennen lähtöä. Lentoyhteys on muutoin varsin kelvollinen, mutta Sao Paulossa odotusta kertyy miltei kymmenen tuntia. Olen jo päättänyt, että tällä kertaa kulutan tuon ajan lentokentällä, sillä aikaisemman kokemuksen perusteella tuon kokoisessa kaupungissa, joka vielä sijaitsee Brasiliassa on aivan liian riskialtista yrittää ehtiä kahdeksassa tunnissa tekemään jotain järkevää. Riski muodostuu lähinnä siitä, että lentokentälle ja lennolle ehtiminen varaantuu kohtuuttomasti. Perillä La Pazissa olen 2145 paikallista aikaa. Mielenkiinnolla odottelen, josko varaamani hotellin tarjoama kuljetuspalvelu on lupausten mukaisesti kentällä odottamassa...

La Paz on yksi maailman korkeimmalla sijaitsevia lentokenttiä. El Alton kansainvälinen lentokenttä sijaitsee 4061 metrin korkeudessa ja koska tasamaantallaaja ei välttämättä pidä kylmiltään kyseistä korkeudesta, tapahtuu hakeutuminen alemmas varsin nopeasti. Pienen etsimisen jälkeen saimme hyvän vinkin hotellista, joka on noin 3200 metrin korkeudessa. Aikaisempien kokemusten perusteella tuon korkeuden ei pitäisi tuottaa itselleni mitään infernaalisia vuoristotaudin oireita. Tuolla kun vielä jauhaa vähän kokapensaan lehteä, niin avot. Pari ensimmäistä yötä vietänkin kyseisessä korkeudessa. Muu seurue tulee perässä päivää myöhemmin ja tarkoituksena olisikin tavata toinen suomalainen retkikunta ensimmäisen päivän aikana jossain päin La Pazia.


Bolivia on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä maista. Brasilian, Paraquayn, Perun, Argentiinan ja Chilen rajanaapurilla ei ole yhteyttä mereen, vaan se on täysin sisämaassa. Asukkaita maassa on noin 10 miljoonaa. Bolivian hallinnollinen pääkaupunki on La Paz, joka on maailman korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki. La Pazissa asuu 835000 ihmistä. Maan korkein kohta on Nevado Sajama 6542 metriä. Suurin osa Bolivian luonnonrikkauksista koostuu mineraaleista. Sääolosuhteet maassa vaihtelevat suuresti. Luonnollisesti korkeudesta johtuva viileys on tyypillistä maan korkeimmille osille ja vastaavasti kuuma sekä kostea ilmanala luonteenomaista sademetsille. Turvallisuusolosuhteiltaan Boliviaa pidetään yleisesti huomallisesti parempana kuin rajanaapureitaan. Boliviassa kolme virallista kieltä espanja, quechua sekä aymara. Näistä espanja on ylivoimaisesti hallitsevin. Englantia maassa ei yleisesti puhuta. Bolivian armeija koostuu maa-, meri- ja ilmavoimista. Lentävä kalusto koostuu pääosin helikoptereista ja harjoitussuihkukoneista. Hävittäjäkalustoa maalla ei ole ollenkaan.Olemme jaksottaneet oleskelumme lähinnä korkeuden mukaaan. Aloitamme sopeutumisen rauhallisesti ja ensimmäinen viikko menee totutellessa 3200-4200 metrin korkeuteen. La Pazin jälkeen suuntaamme kohti Copacabanaa ja vietämme siellä pari yötä ennen kuin tulemme takaisin La Paziin pakkaamaan vuorille tarvittavat tavarat. Ensimmäinen varsinainen kiipeilyllinen kohteemme on Condoririn kansallispuistossa (4400m), jonka ylempiin osiin perustamme ensimmäisen perusleirimme (4680m).


Yhden vuorokauden totuttelun jälkeen lähdemme yrittämään Pequeno Alpamayon (5328m) huiputusta ja matkalla saamme toivottavasti topattua myöskin Tarijan huipun (5242m). Korkeusmetrejä tällä osuudella ei vielä aivan valtavasti kerry, mutta yleinen korkeus huomioiden matka ei oletettavasti ole kuitenkaan kevyt. Suunniteltu reittimimme näkyy alla olevassa kuvassa punaisella.

Näiden ensimmäisten ponnistusten jälkeen käymme jälleen hakemassa vauhtia La Pazista, jossa siis pidämme tavaravarastoamme ja tukikohtaamme koko reissun ajan. Toinen kohteemme on Huayna Potosi, jolla on tarkoitus päästä rikkomaan 6000 metrin raja ensimmäistä kertaa.


Perusleiri perustetaan 4700 metrin korkeuteen ja sieltä kiipeämme seuraavana päivänä yläleiriin (5449m), josta edelleen seuraavana aamuna kohti Huayna Potosin huippua (6088m).
Pyrimme pääsemään perusleiriin tai jopa vähän pidemmällekin vielä saman päivän aikana, jotta olemme valmiita siirtymään takaisin La Paziin huiputusta seuraavana päivänä.


Lämmittelyiden jälkeen vietämme jälleen huilia La Pazissa ja jatkamme sieltä kohti päätavoitettamme Nevado Sajamaa (6542m).

Olemme varanneet kyydit La Pazista Sajamaan ja sieltä edelleen muulit kohti perusleiriä (4700m), jossa vietämme pari yötä. Käymme välillä kiipeämässä kertaalleen yläleiriin (5700m) ja viemme sinne kenties joitain huiputukseen tarvittavia tarvikkeita ensimmäisellä nousullamme. Reitiksi olemme valinneet Normal Routen, joka näkyy alla olevassa kuvassa punaisella.

Varsinaisesti huiputukseen lähdemme aamuyön tunteina. Huippupäivän päätteeksi pyrimme palaamaan perusleiriin saakka. Vietämme siellä vielä yhden yön ja lähdemme seuraavana aamuna marssimaan kohti Sajaman kylää. Olemme varanneet myös varapäiviä Sajamalle ja tarkoituksenamme on luopua alkupään nousuista jos keli tai joku muu tökkii. Päätavoite on kuitenkin Nevado Sajamalla.

Loppuajaksi olemme suoneet itsellemme vapaata oleilua ja tsillailua La Pazissa. Voimme käyttää näitä päiviä myöskin varapäivinä kiipeämiselle. Paluun tapahtuu sitten aikanaan La Pazista samaa reittiä kuin matka sinnekin on Helsingistä kulkenut.

Nokkelampi voikin jo päätellä, että käsillä on kohtuullisen raskas reissu ja tiivis ohjelma. Emme kuitenkaan lähde puskemaan väkisin, se kun näissä hommissa ei koskaan tiedä mitään hyvää, vaan olemme joustavia ja valmiita antamaan periksi ajoissa mikäli sellaiselle tarvetta ilmenee. Yksi tekijä joka Boliviassa vaikuttaa kaikkeen on täysin erilainen bakteerikanta. On erittäin todennäköistä, että olemme enemmän tai vähemmän kipeitä (vatsastamme) ainakin reissun alkuvaiheessa, joten turha höntyily ei auta kokoisuuden kannalta mitään.Peruslääkelaukkumme sisältö näyttää suunnilleen tältä:

-Paramax rap 500mg (Päänsärkyyn ja lieviin vuoristotaudin oireisiin)
-Ödemin (Vuoristotaudin oireisiin alkuvaiheessa jos Paramax ei auta tarpeeksi)
-Burana 600mg (Lihassärkyihin ja rasitusvammoihin)
-Imocur 2mg ja Osmosal (Ripuliin)
-Azitromycin gea 250mg (Hengitystieinfektioihin, poskiontelotulehduksiin ja kambyloon)
-Flagyl 400mg (giardiaan)
-Ciprofloxacin bmm 500mg (Kuumeisiin vatsatulehduksiin)
-Betadine voide (Hiertymiin)
-Jodisprii (Juomaveden puhdistukseen sekä desifiointiin)
-Neuloja, ruiskuja, ensiapulaukkuja, maitohappobakteereita ja muuta yleistä sälää

Näillä pelimerkeillä lähdetään siis liikenteeseen. Mikäli ehdin ennen lähtöä muokata tähän sopivan varustelistan, niin liitän sen sitten seuraavaan postaukseen.

Kuvat tässä tekstissä eivät ole omiani vaan mm. seuraavista lähteistä: madteam.madteam.net, wikipedia, worlphotography.com

3 kommenttia:

joven kirjoitti...

beautiful blog..pls visit mine and be a follower.. thanks and God bless..

http://forlots.blogspot.com/

joven kirjoitti...

beautiful blog..pls visit mine and be a follower.. thanks and God bless..

http://forlots.blogspot.com/

joven kirjoitti...

beautiful blog..pls visit mine to,and be a follower..thanks and God bless..http://forlots.blogspot.com/