20100701

Kent "En Plats I Solen"Ohoh. Suoraan puskasta. Tuntuu, että Kentin edellisestä levystä ei ole vielä toviakaan, kun jo uutta pukkaa. Nykyinen maltillinen julkaisutahti on näköjään turruttanut sen verran kovasti, että ei edes osaa odottaa näin lyhyellä paloajalla.

Kentin asteittainen siirtyminen elektronisempaan ilmaisuun on tapahtunut maltillisella tahdilla. Edellinen "Röd" tosin oli jo selkeämpi kumarrus koneille ja elektronisemmalle soundille. Vaikka yhtye kiistääkin tietoisesti luopuneensa tuosta edellisen levyn koneellisuudesta, ei sitä kuitenkaan voi olla huomaamatta uutta albumia kuunnellessa. Ensimmäiset singlemaistiaiset eivät jättäneet ensi kertaa ilmaantuessaan mitään erityisen makeaa jälkimakua, mutta muutaman toiston jälkeen juoni alkoi paljastua aavistuksen yksinkertaisemmallekin musiikinkuluttajalle. Kuuntelin levyn ensimmäisen kerran taustamusiikkina ja huomasin vähän väliä juuttuneeni kuuntelemaan sitä ajatuksella. Ja uudelleen.

Hyvältä soudaava ja melodisesti erittäin loistava albumi onnistui koukuttamaan nopeasti. Kentin tuotannon helmet tähän mennessä ovat omasta mielestäni olleet "Isola" sekä "Hagnesta Hill", joista etenkin jälkimmäistä voidaan pitää jopa klassikkona. Pystyn aistimaan tältä uudelta levyltä samoja tunnetiloja, vaikka musiikillisesti ollaankin aivan muualla. Kokonaisuus on vahva ja albumilta löytyy se yksi pakollinen Kent-standardiksi muodotuva kappale. Tällä kertaa se tulee olemaan "Skisser För Sommaren". Mikäli se onnistuu säilyttämään muotonsa kääntymättä "Sommaren Är Kort" -hoilaukseksi myöhempien kuunteluiden myötä. Ehkä pelkoni on kuitenkin liioiteltu. Ja kukapa ei tämän levyn kuunneltuaan haluaisi vanhalle Ulleville? Ja sinne päästyään hiljentyä "Passagerare" -kappaleen soidessa taustalla.

Täytyy antaa Kentille jälleen kerran hyvät pisteet tästä hienosta albumista. Ja vielä hienommista melodioista. Levyn ilmestymisajankohta synnyttää siitä epäilemättä pieneen päähäni pienen kesälevyn 2010. Kent tapaa Human Leaguen ja Ultravoxin. Hyvä.

9/10

Ei kommentteja: