20100511

Anathema "We're Here Because We're Here"

Ikuisuudelta tuntuneen odotuksen jälkeen Anatheman uusi albumi on ilmestymäisillään. "We're Here Because We're Here" on odotusarvoltaan niin kova, että se on suorastaan lyhistyä kaikkien paineiden alla ennen ensimmäistäkään kuuntelukertaa. Kädet hikoavat ja pelko väijyy ympäristössä. Luotto on silti kova. Positiivisen kirkkaan kannen taakse piiloutuu pieni arvoitus; mihin suuntaan yhtye on musiikkiaan kehittänyt. Menneiden vuosien järkyttävät örinät ja doomailut ovat olleet historiaa jo niin pitkään, että pelkoa paluusta liian kauas menneisyyteen ei ole. Tai ainakaan minä en sitä tunne. Muutamat uudet kappaleet ovat antaneet viitteitä siitä, että Anathema jatkaa tekemällä sitä mitä se parhaiten osaa; maalata kauniita tunnelmia ja kehitetellä draaman kaaria. Mutta kuinka suuressa roolissa on Lee Douglas?

"We're Here Because We're Here" on kenties tunnelmallisin Anathema -albumi vielä ikinä. Soundimaailmaltaan kauniin kuulas ja samalla sopivasti hauras albumi vangitsee kuin Penelope Cruzin silmät ja pitää otteessaan kuin minä. Vahvasti kehittyvät kappaleet välttävät kuitenkin liiallisen proge-kikkailun ja yhtye onnistuu pysymään loistonsa valossa ensimmäisestä viimeiseen kappaleeseen. Aikaisemmin tutuiksi tulleista "Angels Walk Among Us", "A Simple Mistake" ja "Everything" -kappaleista on tarjolla loppuun saakka viilatut uudet sovitukset. Ja ne soivat komeasti.

Kokonaisuudessaan ensimmäinen kuuntelukerta lupaa paljon. Se ei anna vielä kaikkea, mutta hyvin nopeasti käy selväksi käsillä olevan kenties yhtyeen vahvin albumi. "Universal" ja Hindsight" vetävät täysin sanattomaksi. Hyvin lähellä samaa tasoa ollaan kaikilla muillakin kappaleilla. Kuuntelukerrat vahvistavat tätä kokemusta ja albumin avautuminen tuottaa ennen kokematonta mielihyvää. Uskon jo näiden muutamien soittojen jälkeen albumin jatkavan kasvuaan ja kestävä ajan nakerrusta siinä missä "A Fine Day To Exit", "A Natural Disaster" ja oma aikaisempi suosikkini "Judgement". Hyvät ihmiset, käsillä lienee tämän vuoden hienoin julkaisu. Ja jos joku ei usko, niin voi oikeastaan kuunnella minkä tahansa uuden levyn kappaleista ja tulla vakuutteneeksi, että en puhu palturia. Ja voi kuinka iloiseksi se minut saakaan.


10/10

1. Thin Air
2. Summernight Horizon
3. Dreaming Light
4. Everything
5. Angels Walk Among Us
6. Presence
7. A Simple Mistake
8. Get Off, Get Out
9. Universal
10. Hindsight

Ei kommentteja: