20100309

Devin Townsend "Addicted"

Kanadalainen multitalentti Devin Townsend on yksi musiikkimaailman kummallisista ilopillereistä. Vaikka hänen oma persoonansa kärsiikin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, ei sitä välttämättä pysty miehen musiikista kuulemaan. Sanoitukset toki käsittelevät usein herran henkilökohtaisia kiirastulia, mutta melodioihin ei ahdistuksen sävel suoranaisesti siiry. Monipuolisen tuotannon seasta on vaikea löytää mitään epäonnistumisia ja miehen julkaisujen määrän tietäen tätä voidaan pitää pienenä ihmeenä. Soittajana, laulajana, sanoittajana, säveltäjänä ja tuottajanakin kunnostautunut Townsend on julkaissut tulevasta neljän levyn kokonaisuudesta kaksi ensimmäistä osaa. Devin Townsend Project -nimellä julkaistu "Addicted" on siis toinen julkaisu tässä ponnistuksessa.

Ensimmäinen "Ki" maalaili rauhallisempia tunnelmia. "Addicted" iskee rajummin ja jatkaa Townsendin melodisen maalailun tunnusmerkistöt täyttävässä viitekehyksessä. Herran itsensä lisäksi pääosassa tällä levyllä on Anneke Van Giersbergen, joka vokalisoi kaikilla albumin raidoilla. Valinta on onnistunut täydellisesti, sillä komeasti tuotettu ja sävelletty albumi tarjoaa Annekelle hienon pelikentän temmellettäväksi. Tutunkuuloisten kitaravallien ja -melodioiden päällä väreilee Anneken verraten kaunis ääni ja Devin itse duetoi komeasti kokonaisuutta täydentäen. Albumilta on erittäin vaikea nostaa yhtään raitaa ylitse muiden, sillä niin laadukasta materiaalia Townsend on jälleen kerran saanut aikaiseksi. Harvassa ovat levyt joiden kohdalla ei tee mieli hypätä yhdenkään biisin ylitse. "Addicted" on yksi niistä.

Äärimelodinen tanssipläjäys on kuvaava termi "Addicted" -albumia luonnehdittaessa. Osa kansasta saattaa tosin pitää levyn äänivalleja aavistuksen raskaina. Onhan mukana ajoittain jopa Meshuggahmaista jyräystä. Vahva tarttuvuus vaikuttaa siihen, että levyn 45 minuuttia hurahtavat ohitse huomattavasti nopeammin kuin maikkarin vastaavat. Jos Townsendin soolotuotoksilla on henkistä tarttumapintaa enemmän, niin "Addicted" korvaa sen muilla avuillaan. Erittäin hieno levy ensimmäisestä viimeiseen säveleen.

10/10

Ei kommentteja: