20091222

Vuoden albumit 2009

Koska olemme viimeisillämme, niin on aika alkaa luoda katsausta menneen vuoden julkaisuihin. Vaisusti alkanut vuosi kääntyi jälleen kerran voiton puolelle kun syksyllä alkoi pamahdella ulos sellaisia albumeja, että aijaijai. Laitetaan tähän alle muutamia kandidaatteja joita Bantami on diggaillut, niin voitte sitten käydä äänestelemässä tai ehdottelemassa omaa suosikkianne vuoden 2009 julkaisuksi.

The Poodles "Clash Of The Elements"

Ruotsalainen The Poodles pompahti muutama vuosi sitten tietoisuuteeni komella tavalla. Uusimmallaan yhtye on jalostanut musisointiaan lähes täydelliseen kuosiin. Ei paljon puutu tästäkään albumista täydellisyyten tarvittavia jyväsiä.

Kent "Röd"

Yhtä lailla ruotalainen, ruotsiksi laulava, Kent on toiminnut jokaisella julkaisullaan laatutavaraa markkinoille. Uusimman kanssa jouduin tosin viettämään vähän enemmän aikaa ennen kun varmistuin sen pätevyydestä. Omalla listallani Kent ei kuitenkaan ui ihan kärkeen, sillä sen verran kovaa materiaalia tänä vuonna on julkaistu.

Between The Buried And Me "The Great Misdirect"

Tällä hetkellä henkilökohtainen suosikkini on Between The Buried And Me albumillaan "The Great Misdirect". Hämärän rajamailla poukkoilevaa taidokasta musisointia koko albumi täynnä. Juuri kun luulit ymmärtäneesi, vaihdetaan vaihdetta ja maisemaa. Hieno kokonaisuus, joka kaikesta poukkoilustaan huolimatta pysyy kasassa ja kantaa loppuun asti.

Swallow The Sun "New Moon"

Kotimaista tuotanatoa edustava Swallow The Sun on ollut laadun tae jo pitkään. "New Moon" ei tee poikkeusta ja onkin selkeästi yhtyeen paras tuotos tähän mennessä. Entistä monipuolisempi kattaus on oivallinen ja tunnelmat synkkiä kuten aina tähänkin saakka. Erittäin vahva kandidaatti aivan korkeimmille palleille.

Katatonia "Night Is The New Day"

Länsinaapurimme panos on jälleen tänä vuonna vahva. Pitkäaikaisen suosikkini Katatonian uusin albumi on ollut vaikea pala monille pitkän linjan diggareille, mutta itselleni se on yksi vuoden tapauksista. Tämän parempaa kokonaistunnelmaa ei ole pitkään aikaan löytynyt yhdeltäkään kuulemaltani albumilta.

Porcupine Tree "Incident"

Steve Wilsonin tuotokset kuuluvat parhaimpien joukkoon. "Incident" pyyhkii pölyjä ylistetyllä "Fear Of The Blank Planet" -levyllä ja ansaitsee näin paikkansa vuoden 2009 parhaiden levyjen joukossa. Vaikka tekelettä on arvosteltu kolossaaliseksi progehomoiluksi ja ties miksi, niin jostain syystä albumi vakuuttaa ja toimii kokonaisuutena; myös kaikkien väliosineen.

Riverside "Anno Domino High Definition"

Puolan edustaja tämän vuoden kilpailussa on "Anno Domini High Definition". Progeen taipuvainen albumi sävähdyttää hienoilla melodioillaan ja koko bändi säväyttää vieläkin enemmän taidokkaalla live-esiintymisellään. Kannattaa tsekata sekä albumi, että bändi heti mahdollisuuden tullessa.

Mustasch "S/T"

Ja taas Ruotsi. Rockjyrä Mustach jyrää itseään ihmisten tietoisuuteen ja julkaisee samalla parhaan levynsä pitkiin aikoihin. Aluksi yskähtelin hieman levyyn tutustuessani, mutta hyvin pian alkoi kiveksissä tuntua rusina.

Enter Shikari "Common Dreads"

Vuoden suurin yllättäjä tuli tällä kertaa Briteistä. Enter Shikarin käsittämätön musiikillinen cocktail säväytti niin suuresti, että veikkailin tätä albumia vuoden parhaaksi levyksi jo heti sen ilmestymisen jälkeen. Vuoden viimeiset päivät saavat siis näyttää miten pitkälle "Common Dreads" juoksuaan parantaa.

Alice In Chains "Black Gives Way To Blue"

Laynen kuoltua hautasin samalla koko Alice In Chainsin ja toivoin, että se ei enää koskaan palaisi pilaamaan hienoja muistojani yhtyeestä. Toisin kuitenkin kävin ja muutaman kappaleen kuultuani levy oli pakko hankkia. En joutunut pettämään sillä käsillä on yksi yhtyeen historian parhaista albumeista. No ei sentään paras, mutta erinomainen kuitenkin.

Mastodon "Crack The Skye"

Aikaisemmin solmimani rakkaussuhde Mastodoniin kestää yhä edelleen. Höyryävä tarjoiltu "Crack The Skye" soi komeasti ja vivahteikkaasti. Albumin kiemuroihin tutustuessa menee aikaa ja sen ajan jälkeenkin siitä löytyy yhä uusia ulottuvuuksia. Hieno kokonaisuus ja korkealla tämäkin levy tämän vuoden arvostuslistalla.

My Dying Bride "For The Lies I Sire"

Vanhan koulukunnan doomailijat Briteistä pötkäyttivät melkoisen tekeleen edellisen hienon "A Line Of Deathless King" -albumin jatkoksi. Viulut soivat komeasti ja tunnelma tulee suoraan sieltä missä kalmistojen kauneus on käsinkosketeltavaa. Vaikka joku voisi muutakin väittää, niin minä väitän, että tässä on yksi vuoden kauneimpia albumikokonaisuuksia.

Insomnium "Across The Dark"

Toinen suomalainen raskaamman musiikin edustaja Insomniun edustaa itseään albumillaan "Across The Dark". Hienoa suoraa puskeva yhtye toimitti korville sen verran mukavaa metallikarkkia, että en hämmästyisi jos kyseinen albumi nousisi monillakin listoilla varsin korkealle. Kestaa kuuntelua ja antaa lisää jokaisella uudella kuuntelukerralla.

Samuli Putro "Elämä on juhla"

Viimeisenä kilpailuun mukaan ilmoittautui Samuli Putro. Koska olen suhtautunut varsin kitsaasti miehen emoyhtyeen musiikkin, en ollut kiinnostunut koko albumista. Sattumalta kuulin muutaman veisun "Elämä on juhla" -soolodebyytiltä ja marssin samantien levykauppaan hakemaan albumin parempaan kotiin. Ja niinhän se vaan on, että elämä on juhla.

Jos sinulle tulee mieleen vielä joku albumi, joka tältä listalta puuttuu, niin voit ehdottaa sitä kommentoimalla vuoden 2009 parhaaksi levyksi. Tämä lista kun sattuu olemaan kohtuullisen raskas.

Ei kommentteja: