20091207

Sawo Rumble vol2, jälkilöylyt


Kuopiolaisten vapaaotteluseurojen, Gladiator Factory ja CMB, järjestämä Sawo Rumble vol2 kamppailtiin Pohjantien koululla 5.12.2009. Itsenäisyyspäivän aattona järjestetyssä tapahtumassa nähtiin Vapaaotteluliiton sääntövalikoiman alaisuudessa käytyjä amatööri- ja ammattilaisotteluita. Päivällä kehässä esiintyivät amätöörit ja illalla sekä amatöörit, että ammattilaiset.

Tapahtuman järjestelyt olivat oivalliset ja puitteet tapahtumalle juuri sopivan kokoiset. Kuopiolaista yleisöä vapaaottelu tuntui kiinnostavan, sillä paikalla oli useampi sata lajista kiinnostunutta katsojaa. Varmuudella voidaan sanoa, että ensi vuonna on vielä enemmän. Kenties kaupungin omien poikien otteet kiinnostivat kaikkein eniten. Kehässä esiintyikin 10 paikallista nykyistä tai tulevaa paikallista lahjakkuutta.

Amatööriotteluiden yhteydessä kävi kuitenkin selväksi, että vapaaotteluliiton D- ja C- säännöt kaipaisivat päivitystä. D-säännöt siten, että niillä käytävät ottelut lopetettaisiin kokonaan ja C –säännöt siten, että polvipotkut päähän pystyssä sallittaisiin ja sukkamallisista säärisuojista luovuttaisiin. Arvostelukriteereiltään Vapaaotteluliiton säännöstö kuitenkin pesee Shooto –organisaation vastaavat. Nämä asiat korjaamalla nostettaisiin kynnystä osallistumiseen juurikin sopivasti ja kehään astuminen tapahtuisi vasta hivenen pidemmän harjoittelun jälkeen. Nykyisellään kyseiset sääntöluokat omasta mielestäni vesittävät koko vapaaottelun.

Päiväotteluissa nähtiin hyvää ja taidokasta mäiskettä. Tasoero eri otteluiden välillä oli huimaava, mutta hienoja suorituksia nähtiin niin pystyssä kuin matossakin. Erityisesti mieleen jäi Sisu Gymin Timo Perho, joka esitti hienoja otteita jo Jyväskylän Basement Beatdownissa. Päiväotteluista kiinnostavin käytiin Gladiator Factoryn Marko Laakkosen ja MMA Joensuun Jesse Pippurin välillä. Hyvään tikkiin itsensä piiskannut Laakkonen on väkivahva painija ja suorittikin voimakkaan alasviennin ja survoi tekniikan ja voiman yhteipelillä käänteisen erikoistriangelin ensimmäisessä erässä voittaen näin ottelun luovutuksella.

Laakkonen kävelee pois nujerretun vastustajan raunioilta.

Päivän käännyttyä illaksi valmistauduttiin tuleviin taistoihin kebabilla ja pitsalla sekä muutamalla oluella, joista jälkimmäiset nautiskeltiin viihtyisässä olutravintola Maljassa. 18 aikaan siiryimme taistelutantereelle ja hyvin pian ovien avauduttua sisään alkoi lapata yleisöä. Kehätyöskentely aloitettiin Mr. Lähteen johdolla pimeässä hallissa kaikui ankara ja saatanallinen musiikki jonka jälkeen kirkkaista valoista Mr. Lähde (s)piikkasi tapahtuman käyntiin. Ensimmäiset kuusi ottelua käytiin amatöörisäännöin ja jokaisessa näissä kehässä esiintyi kuopiolainen taistelija.

Itse antauduin vastenmieliseen ja haastavaan työtehtävään. Jouduin toimimaan kehätytön avustajana koko illan ajan. Tai siis tarkemmin sanottuna sen ajan kun kehätytöllä hommia oli. Suoriuduimme tehtävästä teamina, mielestäni, erittäin hienosti. Yhtään numerokylttiä ei näytetty väärinpäin koko illan aikana. Kiitokset vaan hyvästä yhteistyöstä.

Ensimmäisessä taistelussa kohtasivat Tampere ja Imatra. Tuimin ilmein käynnistynyt ottelu eteni varsin vauhdikkaissa merkeissä enimmäkseen pystyssä kunnes napakan oloinen potku kaatoi Janne Rantasen maahan ja tuomari joutuikin keskeyttämään imatralaisen rummunsoiton jo ensimmäisen erän aikana. Ilmeisesti mistään vammautumisesta ei kuitenkaan ollut kysymys, sillä tamperelainen poistui kehästä hyvävoimaisen näköisenä.


Kautonen by TKO

Otteluiden edetessä miesten koko kehässä kasvoi ja 100 kiloisissa Joensuun MMA:n Timo Karttunen sai vastaansa Viron väkivahvan Tseikon. Miesten piti kohdata jo aikaisemmin, mutta Karttusen loukkaannuttua ottelu peruuntui. Tällä kertaa latausta oli siis riittävästi. Isojen miesten ottaessa yhteen ryminä on melkoista ja ensimmäinen erä mentiinkin maan ja taivaan välissä varsin tasaisissa merkeissä. Epäselväksi ei jäänyt se, että Virossa on epäilemättä treenattu vapaapainia. Toiseen erään lähdettäessä Tseikon kaasutankki alkoi kuitenkin osoittaa melkoisia tyhjenemisen merkkejä ja näin Karttunen pääsikin ottamaan virolaisen selän, roikkuen siinä aina ottelun loppuun saakka. Voitto matkasi näin yksimielisellä päätöksellä Joensuuhun.


Karttunen by UD

Kolmannessa ottelussa Kuopion Gladiator Factoryn Teppo Lampela suoritti debyyttinsä ammattilaissäänöin käytävissä otteluissa. Vastaan asettui Niko Suotama. Ottelu alkoi hyvin tunnustelevissa merkeissä ja mattoonmenon jälkeen imatralainen osoittautui jossain määrin Teppoa vahvemmaksi ja sovitun lopetuksen kaivaminen ei onnistunut. Imatran mies pääsi lyömään päältä varsin rapsakasti ja tuomarin oli pakko keskeyttää ottelu Tepon tajunnan häivyttyä hämärän taa. Seurailin tilanteen kehitystä ja ottelun jälkeinen keskustelu vahvisti havaintoni oikeaksi; Tepon sammuttanut erittäin kova isku osui takaraivon ja niskan väliselle alueelle. Tästä johtuen Teppo ei oli täydellisen sekaisin vielä siinä vaiheessa kun hänet autettiin ulos kehästä. Tilanteelle ei kuitenkaan olisi voinut mitään, eikä se missään nimessä ollut tahallinen.


Suotama by TKO

Illan pääottelun etutiimellyksessä ajauduimme kehätytön kanssa vahvasti eri leireihin, sillä itse olin jo etukäteen vakuuttunut Mikaelin voitosta, kun taas työkumppanini oli, kirjaimellisesti, koko sydämellään Tuomo Turkian puolella. Väkivahva lappeenrantalainen onnistui nopeasti kääntämään ottelun mattoon jääden itse päällimmäiseksi. Kokenut kehäkettu, Lähteenmäki, sai kuitenkin nopeasti aseteltua tiukkaakin tiukemman triangelin kohdalleen, eikä edes Turkian hurjat ja sisukkaat slämmit auttaneet miestä pulasta. Loppu oli käsillä ja lopulta Turkia joutui taputtamaan antautumisen merkiksi. Hieno taistelu kuitenkin. Lähdesmäen veljespari jatkoi samalla voittokulkuaan.


Lähdesmäki by Submission (Triangle Choke)

Sawo Rumble oli kokonaisuudessaan hieno tapahtuma, jonka järjestelyt ja puitteet olivat hyvät. Uskon yleisön jatkossakin löytävän tapahtuman, mikäli sellainen taas ensi vuonna järjestetään.


Kuvat: Teemu Rissanen

Ei kommentteja: