20091105

Swallow The Sun "New Moon"


Swallow The Sun ilmoittautuu mukaan vuoden paras albumi -kilpailuun uudella "New Moon" -kiekollaan. Jyväskyläläinen retkue julkaisee syksyn pimeyttä synkistämään neljännen täyspitkän studioalbuminsa. Jo ensimmäisestä levystään lähtien STS on ollut valmis kokonaisuus. Yhtye on tästäkin huolimatta onnistunut jalostamaan ilmaisuaan jokaisella albumillaan, eikä uralle mahdu yhtään notkahdusta. Edellinen "Hope" on takakataloogissa ehkä se heikoin lenkki, mutta yltää kuitenkin sekin kiitettävään arvosanaan.

Swallow The Sun on kokenut myös miehistönvaihdoksen kun keväällä 2009 yhtyeen rumpali Pasi Pasanen jätti yhtyeen puutteellisen motivaation vuoksi. Bändi ei jäänyt surkuttelemaan, vaan löysi rumpalinpallille parhaan suomalaisen metallirumpalin Kai Hahdon (ex Rotten Sound). Vaikka Hahto tunnetaankin ehkä parhaiten Rotten Soundin päätähuimaavista BPM -lukemista, on hän kenties kaikkien aikojen taitavin ja teknisin suomalainen rumpali. Swallow The Sun ei Hahdon presentaatiosta huolimatta ole silti lähtenyt kaahaamaan.

Jos joku musiikki sopii tähän vuodenaikaan, on se ehdottomasti Swallow The Sunin synkkä taide. Aikaisempia levyjä vivahteikkaamman albumin vahvuudet ovat moninaiset. Mikko Kotamäen örinä on ruuvautunut entistäkin tiukemmaksi ja samalla mukaan mahtuu myös runsaasti puhtaita lauluosuuksia. Ja molemmat toimivat loistavasti. Kotamäen repertuaari on kenties laajempi kuin mies itsekään on aikaisemmin ymmärtänyt. Bändin sävellykset ovat omaa luokkaansa. Uudella albumilla ryntäytetään välillä vähän rajummin, toisinaan kauniin melodisesti ja ajoittain vielä yhdistellään näitä kahta elementtiä. Väliin on ripolteltu runsaasti herkkiä, ja jopa hauraan kuuloisia, kitaramelodioita, joissa yksinäisyyden tuntu on voimakkaasti läsnä. Kenties Hahdon myötä mukaan on ujutettu myös muutamia blast beat -vaiheita.

Swallow The Sun on saanut aikaiseksi uransa tähän mennessä hienoimman albumin. "New Moon" laajentaa yhtyeen ilmaisukentän rajoja, mutta säilyttää samalla bändin selkeästi tunnistettavan soundimaailman ja tunteen. Vaikka jokainen kappale itsessäänkin on mestariteos, toimii albumi myös kokonaisuutena täydellisesti. Ja jos et vielä ole tutustunut, niin nyt sitten viimeistään.

10/10

  1. These Woods Breathe Evil
  2. Falling World
  3. Sleepless Swans
  4. ...And Heavens Cried Blood
  5. Lights On The Lake (Horror pt. III)
  6. New Moon
  7. Servant Of Sorrow
  8. Weight Of The Dead

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Todella mahtavat soundit kyllä yhtyeellä. Vihdoin pääsee KRK:t toistamaan jotain mihin ne oikeasti soveltuu helvetin hyvin. Osa kunniasta lienee oikeutetusti Noisework Productionille:lle ja H. Honkoselle. Tätä lisää! Kiitos Bantam tästä, itse en olisi hokannut poimia tällaista helmeä syksyn iloksi(suruksi).

-Hulk