20091103

Katatonia "Night Is The New Day"


Omalla kohdallani yksi vuoden odotetuimmista julkaisuista on ollut ruotsalaisen Katatonian "Night Is The New Day". Vuodesta 1991 Jonas Renksen luotsaama yhtye on kulkenut pitkän matkan alkuaikojen doom/death -sävytteisestä metallista tämän päivän tunnelmallisen metalliseen ilmaisuunsa. Yhtye on hioutunut ajan puristuksessa yhdeksi metalliskenen kirkkaimmista timanteista. "Night Is The New Day" on yhtyeen kähdeksas studioalbumi. On tullut aika lunastaa kaikki tähän mennessä annetut lupaukset.

Vuonna 1998 Katatonia siirtyi käyttämään entistä enemmän puhtaita lauluosuuksia, yhtye olisi tuskin voinut paremmin valita. Tuosta ajankohdasta saakka yhtyeen musiikki on onnistunut koskettamaan kaikessa alakuloisuudessaan erityisen voimakkaasti. Bändi on luonut oman helposti tunnistettavan soundin ja jalostanut ilmaisuaan yhä täydellisemmäksi. Edellisen "The Great Cold Distance" -albumin myötä päästiin jo lähelle täydellisyyttä, mutta aavistuksen epätasainen kokonaisuus jätti vielä parantamisen varaa. Uusimmallaan yhtye ampuu keskelle maalitaulua.

En ole kovinkaan väärässä jos ennustan tässä vaiheessa, että "Night Is The New Day" on vuoden 2009 ylivoimaisesti komein albumi. Katatonian maailma on aina ollut synkkä ja tummaa, mutta uusimmallaan yhtyeen värikarttaan on ilmestynyt entistä enemmän sävyjä. Kokonaisuudessaan albumi on liikuttavan kaunis, surullinen, progressiivinen, alakuloinen ja samaan aikaan äärimmäisen lohduttava. Jos maailmassa on kaiken ahdistuksen keskellä toivoa, niin sen voi parhaiten aistia tältä albumilta. Liikutuksen kyyneleet eivät ole kaukana levyn soidessa kynttilöin valaistussa huoneessa. Se sointia ei halua katkaista; mikään ei saa häiritä täydellisyyden tunnetta. En muista kokeneeni mitään vastaavaa pitkiin aikoihin.

Epäilemättä tämä albumi tullaan tyrmäämään "katu-uskottavuutta" tunnustavien metallifanien toimesta. Ahdasmielisyydessään nämä eivät välittämättä ymmärrä sitä, että oikeasti se ensimmäinen demo oli kun olikin melkoista paskaa.

10/10


1 kommentti:

Nahkis kirjoitti...

Polkaasempa heti spotifystä tulille... tämä se on tulevaisuutta.