20091113

Dhaulagiri I - 8,167m / 26,795ft


Tällä kertaa hivenen paremmalla tarkkuudella laskettuna pääsemme maailman seitsemänneksi korkeimman vuoren Dhaulagiri I:n pariin. Epähuomiossa kirjailin kahdet selostukset Cho Oyusta, mutta olkoon molemmat edelleen luettavissa. Suunnilleen samaa mieltä kun onnistuin olemaan molemmilla kerroilla..

Vuonna 1806 "Vakoista Vuorta" pidettiin vielä maailman korkeimpana vuorena. Vasta 30 vuotta myöhemmin maailman korkeimmaksi vuoreksi valittiin ansaitusti Kangchenjunga. Myöhemmät tarkastelut ovat tosin osoittaneet tämänkin aavistelun virheelliseksi. Sijaintinsa puolesta Dhaulagiri I on maailmassa ainutlaatuinen. Se sijaitsee suoraan joen varressa ja muodostaa massiivisen parin Annapurnan kanssa. Vuori tarjoaa useita massiivisia seiniä eeppisille kiipeilyretkille.

Ensimmäisen valloittajansa Dhaulagiri I tapasi vuonna 1960, kun sveitsiläis-itävaltalainen retkikunta kiipesi vuoren huipulle. Mukana matkassa oli muuan Kurt Diemberger, joka on myöhemmin noussut yhdeksi vuorikiipeilyn tunnetuimmista hahmoista. Retkikunta käytti nousussaan luoteista harjannetta, joka onkin myöhemmin vakiintunut Dhaulagiri I normaalireitiksi. Vuorelle on tosin kiivetty melkein kaikista mahdollisista ilmansuunnista. Ensimmäisen talvinousun vuorelle suoritti puolalainen Jerzy Kukuczka vuonna 1985. Reittinä oli tälläkin nousulla normaalireitti. Kukuczka, tapojensa mukaisesti, suoritti jälleen ensinousun.


Dhaulagirin massiiviset seinät ovat houkutelleet vuosien saatossa runsaasti yrittäjiä muille kun normaalireitille. Hyvin monet yritykset ovat jääneet kesken tai niiden aikana on sattunut kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Esimerkiksi vuonna 1969 amerikkalisen Boyd Everettin johtaman retkikunnan yrittäessä lounaisharjannetta mies itse sekä seitsemän muuta retkikunnan jäsentä menetti surmansa. 1975 puolestaan japanilaisen retkikunnan yrittäessä kaakkoisharjannetta, kuusi ihmistä kuoli lumivyöryssä.

Kuuluisin Dhaulagirin uhreista lienee ranskalainen Chantal Maudit joka menehtyi vuonna 1998 yrittäessään vuoren huipulle. Maudit oli tunnettu tyylistään, jossa hän veti itsensä hämärän rajamaille tai ylikin, ja luotti siihen, että joku auttaa hänet alas vuorilta. Tällä kertaa apua ei kuulunut ja Chantal jäi tälle matkalleen. Myöhemmin hänen kohtalostaan on käyty paljon keskusteluja ja naisen ruumis kuljetettiin lopulta löydyttyään Ranskaan. Virallisen kuolinsyyn ollessa lumivyöry, on taustalla keskusteltu myös paljon myös muista vaihtoehdoista, sillä mitään lumivyöryn merkkejä ei uhreista, eikä varusteista suoranaisesti löytynyt.

Dhaulagirin eteläseinän ensimmäisenä kiipesi slovenialainen Tomaz Humar. Ja kuten niin monesti, mylös tällä kertaa yksin ja minimaalisin varustein. Humarin suoritukset ovat usein järjen rajamailla, niin myös tämä Dhaulagirin ensinousu. Näissä tilanteissa ei enää taidolla selvitä kaikista vastaan tulevista ongelmista, joten on parempi, ettei niitä ongelmia tule vastaan..


Dhaulagiri I on ansainnut paikkansa kasitonnisten mystisempien vuorien joukossa ja se tarjoaa mahtavia haasteita niitä tosissaan hakeville.

Dhaulagiri I vuorena 8/10.

Kuvat tekstissä eivät ole omiani, vaan ne on poimittu satunnaisista lähteistä netistä.

Ei kommentteja: