20091111

Between The Buried And Me "The Great Misdirect"


Vajaan kymmenen vuoden ajan raskaan musiikin piirejä hämmentänyt amerikkalainen Between The Buried And Me on ehtinyt kuudenteen albumiinsa. Vuonna 2001 aloittanut kokonpano ei ole koskaan oikonut yhtäkään mutkaa, eikä myöskään tehnyt tuotantoaan kevyeksi ja kaikille korville sopivaksi. Haasteita riittää kriittisemmällekin sävellys- tai soittotaiteen ystävälle. Vaikka Mike Pattonin projekteihin nähden pysytään valtavirrassa, niin jotain samoja elementtejä saattaa tältäkin albumilta löytyä. Mr. Bungle lienee niistä ilmeisin.

"The Great Misdirect" on raju paketti. Sen nielaiseminen yhdellä kertaa tuntuu aluksi mahdottomalta ajatukselta. Mutkikkaat kappalerakenteet sekä sävellykset yhdistyvät taidokkaaseen soittoon ja rankkaan dynamiikkaan albumilla vallitsevien tunnelmien välillä. Äärilaidoissa käyntejä ei vältellä missään kohdassa. Hämmästyttävintä levyllä on se, että BTBAM onnistuu pitämään suitset kädessään ilman totaalisen päätöntä ryntäyttämistä. Kappaleiden keskipituudeksi muodostuu noin kymmenen minuuttia ja jokaisen minuutin sisälle mahtuu ainakin kymmenen tyylillistä tai soittoteknistä hienoutta. Deathistä siirrytään sujuvasti metalliseen tai kovaan coreen ja sitä kautta jatketaan pehmeään progeen.

Itselleni yhtyeen albumeista "Alaska" tuotti aluksi suunnattomia vaikeuksia, eikä se koskaan onnistunutkaan täysin avautumaan. "Colors" herätti ristiriitaisia tunteita, mutta jostain syystä "The Great Misdirect" onnistui vakuuttamaan heti; joskin sen avautumiseen meni muutama kuuntelukerta. Vaikka yhtye on pysynyt "Alaska" levystä alkaneelle laukkaamiselleen uskollisena, jouduin kuitenkin vielä kertaalleen varmistamaan, että soittimessa oli BTBAM kuunneltuani uutuutta ensimmäistä kertaa. Yhtye joka vuonna 2006 julkaisi coverlevyn, jossa kyytiä saivat mm. Metallica, Queen, Pink Floyd ja Counting Crows, keittelee kerrassaan makoisaa soppaa joka ei kyytipojakseen tarvitse sen kummenpia lisukkeita. Sopassa kun on eri muotoisia, kokoisia, makuisia ja kuuloisia klimppejä aivan riittävästi. Hyvä pojat. Ja pidit sitten mistä musiikista tahansa; löydät omasi tästä keitoksesta. Ja cover -bändien ei ehkä ihan ensimmäisenä kannata tähän ryhtyä.9/10

Ei kommentteja: