20091028

Cho Oyu


Maailman kuudenneksi korkein vuori - Cho Oyu (8,201m / 26,906ft)

Pitkään tauolla ollut maailman korkeimpien vuorien arvostelusarja jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on maailman kuudenneksi korkein vuori Cho Oyu. Himalajalla, 20km Everestistä länteen sijaitseva, vuori kohoaa Kiinan ja Nepalin rajalla kohti korkeuksia. Vuodesta 1952 vuori on ollut kiipeilijöiden valloitusyritysten kohteena. Ensimmäinen, Eric Shimptonin johtama, yritys kukistui kuitenkin teknisiin haasteisiin 6650 metrin korkeudessa. Kaksi vuotta myöhemmin itävaltalainen retkikunta onnistui kiipeämään Cho Oyun huipulle. Retkikuntaa johti Herbert Tichy ja reittinä oli luoteinen harjanne. Cho Oyusta tuli näin viides kasitonninen vuori maailmassa joka onnistuttiin kiipeämään huipulle saakka.


Nykyisin Cho Oyuta pidetään yleisesti yhtenä helpoimmista kasitonnisista. Sen sijainti on optimaalinen, koska Nangpa Lun pass, joka mahdollistaa kohtuullisen helpon lähetymisen vuorelle. Vuoren rinteet ovat pääsääntöisesti loivia, etenkin perusreitillä, ja tästä syystä Cho Oyu onkin varsin suosittu kaupallisten retkikuntien kohde. Vuorelle kiipeävät ensivaiheessa myös monet vaativampia kasitonnisia huiputtamaan lähtevät kiipeilijät. Kuten monet muutkin kasitonniset, myös Cho Oyu, on valloitettu sekä talvella, että soolona. Maciej Berbeka ja Maciej Pawlikowski suorittivat ensimmäisen talvinousun ja Yasushi Yamanoi kiipesi ensimmäisenä ihmisenä yksin vuoren huipulle. Merkillepantavaa on se, että Reinhold Messner onnistui valloittamaan Cho Oyun huipun vasta neljännellä yrityksellään.

Vuosien saatossa Cho Oyu on vaatinut yli 40 kuolonuhria. Yleisin kuolemaan johtaneen onnettomuuden syy näyttäisi olevan yksinkertaisesti lumivyöry tai putoaminen. Valitettevasti joukkoon mahtuu myös yksi suomalainen naiskiipeilijä, Noora Toivonen, joka on menetti henkensä vuonna 2000. Toivonen oli lähtenyt huiputusyritykseen yläleiristä ilman suksia (joilla hän oli suunnitellut laskevansa alas vuoren rinteitä) ja suunnannut kohti Cho Oyun huippua. Reitin varrella Noora oli radioyhteydessä perusleiriin ja kertoi kaiken olevan hyvin. Kello 19 aikaan illalla radiosta oli vielä kuultu Toivosen ääni, mutta lähetys oli katkennut välittömästi avasukutsun jälkeen. Myöhemmin valehuipun lähettyviltä löydettiin kahdet jäljet, jotka olivat paluun aikana kääntyneet väärään suuntaan ja päätyneet todennäköisesti Nepalin puolelle. Vuoren rinteet ovat Nepalin puolella huomattavan jyrkät ja kiipeäminen sekä laskeutuminen niillä on haastavaa. Todennäköisesti huono keli johti eksymiseen ja sitä kautta paleltumiseen. Nooran mukana vuoren rinteille jäi siperiasta kotoisin oleva Pavel Bonadysenko.

Huolimatta Cho Oyun muodollisesta helppoudesta, kiipeäminen kasitonnisille ei ole koskaan mitään sunnuntaikävelyä, mutta uskon, että motivoituneella ja normaalikuntoisella ihmisellä on mahdollisuus huiputtaa kasitonninen vuori turvallisesti. Jokaisella kiipeilijällä pitää muutoinkin olla prioriteetit kohdallaan ja pääkoppa kunnossa. Muussa tapauksessa kysymyksessä on vaarallinen ja ennustamattomasti päättyvä retki.

Cho Oyu ei vuorena onnistu herättämään mitään erityisiä tunteita, mutta kaikesta huolimatta se tarjoaa samaan aikaan mahdollisuuden kiivetä yli kahdeksaan tuhanteen metriin ja haastaa itsensä vaikeilla, ellei jopa mahdottomilla, reiteillä.

Cho Oyu vuoren 7/10.

Kuvat tekstisä eivät ole omiani, vaan ne on poimittu netistä, eri lähteistä. En myöskään ole Cho Oyulle kiivennyt; vielä.

Ei kommentteja: