20090809

Kebne 23, osa V


Laskuvarjojääkärikillan jäätikkovaelluskurssin osa II, Kebnekaise, Ruotsi 3.-12.7.2009

Puolikurssijuhlien jälkeinen aamu valkeni kohtuullisen ankeissa tunnelmissa ja ehdin jo lupaamaan, että en nouse koko teltasta kyseisen päivän aikana, mutta lopulta singahdin kertausharjoituksiin seitsemässä minuutissa siitä kun lopullinen päästös oli syntynyt. Päivän agendassa oli kaiken aikaisemmin tekemättä jääneen kertaaminen ja kaiken aikaisemmin tehdyn kertaaminen. Puuhastelimme itseämme kuntoon, jolla olisi mahdollisuus läpäistä perjantaina edessä oleva loppukoe. Päivän fyysinen rasitus jäi onneksi minimiin ja puuhastelimme taljaa, solmuja ja kaikkea muuta perusjuttua aivan leirin tuntumassa. Edellisen illan rytkeissä osumaa ottanut polvi ei olisi edes mahdollistanut kahlaamista hangessa tai etenemistä rinteessä. Näillä perusteilla otinkin iltapäivän vapaata muiden lähtiessä railoille tekemään lisää taljoja.Iltapäivä kului varsin mukavissa merkeissä, sillä iskeydyimme isommalla porukalla komentotelttaan (Kossu ja Mylläri) paistelemaan lettuja ja juomaan Kossun kolat. Ei siis kossukoloja tällä kertaa. Olihan seuraavana päivänä edessä, kokeen lisäksi, vielä marssi Nikkaluoktaan, joten tavaroiden esipakkaamisellekin piti toki varata muutama minuutti aikaa.

Rauhallisen välipäivän ja kohtuullisesti nukutun yön jälkeen koitti viimeinen päivä suurella jäätiköllä. Aamu valkeni kertakaikkisen ankeana, sillä vetta, lunta ja räntää tuli vaakasuorassa ja köysistössä näki juuri ja juuri edellä kulkevan jäätikkövaeltajan. Suoritimme loppukokeen hyväksytysti ja sitä valvoi oman köysistömme osalta Markku "maailman vahvin kiipeilijä" Salonen. Jos Markku sattuikin jotain pientä huomautettavaa löytämään, ei se ainakaan tullut esille missään vaiheessa loppukoetta. Näin olimme ansainneet jäätikkövaletajan kannuksemme.Ensimmäistä kertaa koko reissun aikana keli oli niin kertakaikkisen kostea, että jopa kameran linssi lisäsi huurteista vaikutelmaa loppukokeen aikana otettuihin kuviin. Onnistuimme kuitenkin pakkaaman tavaramme suunnilleen kuivina kasaan ja kiikuttamaan kiipeilyvarusteet ja roskat helikopterin kyyditettäviksi. Loput lyötiikin sitten kantoon ja nenä suunnattiin kohti Nikkaluoktaa. Olimme varanneet jo etukäteen mökin viimeisen illan rientoja varten ja se osoittautuikin erittäin hyväksi toimepiteeksi.

Marssittavaa matkaa kertyi kaikkiaan noin 25 kilometria ja taitoimme sen Anun kanssa ensimmäisten joukossa. Kuljimme suunnilleen koko matkan kahdestaan ja ainoastaan Jukka ja Matti pyyhälsivät ohitsemme vähän ennen puoliväliä. Matkalla harkitsimme laivan käyttöä, mutta koska olimme aikataulujen suhteen väärään aikaan liikkeellä, tyydyimme marssimaan koko matkan hamaan loppuun saakka. Marssi sujui kokonaisuudessaan hyvin ilman suurempia ongelmia ja olimmekin Nikkaluoktassa hyvissä ajoin. Näin onnistuimme hankkimaan itsellemme aikaa viettää mukava ilta. Samoin pääsimme suihkuun ensimmäistä kertaa kahdeksaan päivään. Kokemus ei ollut aivan odotusten veroinen ja totesin, että ensi kerralla pitää kerätä vielä vähän enemmän pestävää...
Viimeinen ilta Nikkaluoktassa kului varsin leppoisissa merkeissä ja sen jälkeen oli hyvä suunnata aamusta nauttimaan aamupalaa ja istumaan aurinkoiselle terassille hyvää matkakuntoa hakien... Edessa olisi vielä kuitenkin kohtuullisen armoton bussimatka, jolle ei alkumetreillä loppua ollut näkyvissä..


Hienonkin matkan on joskus päätyttävä; jotta seuraava voi alkaa..

Kiitokset:

Laskuvarjojääkärikilta - Mahtavasta kurssista ja kaikesta vaivannäöstä sekä pyyteettömästä tiedon jakamisesta
Jukka - Kurssin ammattitaitoisesta johtamisesta
Kossu - Lettukesteistä
Markku - Maailman vahvimman kiipeilijän ominaisuuksien esittelystä
Myllys - Reippaasta meiningistä
Anu - Telttakumppanuudesta läpi koko kurssin
1.köysistö - Henkeäpelastavan hyvästä yhteistoiminnasta ja aktiivisesta otteesta
Koko kurssi - Hienon kokemuksen järjestämisestä

Camu
Klinikka Vida
Pokerimarketti
FitFlow
Perinnepalvi

Varusteista:

Alusasut - Ortovox ja Devold (2x)
Sukat - Lorpen (3x)
Hanskat - Guide talvityörukkanen
Soft Shell - Millet W3 Pro
Kuorikerros - Millet K Expert Evo
Untuva - Marmot Greenland Baffled jacket
Kengät - La Sportiva Trango Prime ja Crocs saappaat
Gaiterit - Millet
Raudat - Simond Makalu Speed (auto)
Hakku - Black Diamond Viper
Valjaat - Ocun
Kypärä - Black Diamond
Aurinkolasit - Julbo
Makuupussi - Joutsen QTM 1500
Alustat - Therm-A-Rest (2x)
Keitin - MSR Reactor (kaasu) ja Primus (bensa)
Rinkka - Deuter 50+10
Päiväreppu - Osprey Talon 33
Termos - Thermos
Juomapullot - Nalgene

1 kommentti:

Sausku kirjoitti...

On niin hauskaa tekstiä että tekisi mieli olla päässyt osalliseksi koettelemusta, vaikka sää epäilemättä olisi vetänyt meikäläisen fiilistä alas potenssiin 59. Mutta goretexillä ja oikealla asenteella tietysti pärjää..!

Heja Kebne!