20090511

Training devices and tricks


Käytetään tällä kertaa muutama palstamillimetri kesäisen harjoitusradan pintapuoliseen esittelyyn. Pintapuoliseen siksi, että en ole ehtinyt vielä ottamaan yhtään kuvaa, joten sanallinen selostus saa tässä vaiheessa riittää.

Ajatus toisenlaiseen treenaamiseen lähti enimmäkseen tarpeesta ja jossain määrin kyllästymisestä "perinteisiin" treenimuotoihin. Ensimmäisenä tavoitteena on saada lisää kestävyyttä ja samalla päästä suurimmista lihaksista eroon(!) siten, että kroppa jaksaa paremmin suoriutua kestävyyttä vaativista koitoksista. Samalla kun kesä harjoitellaan peruskestävyyttä, käytetään aikaa kuitenkin myös räjähtävyyden ylläpitämiseen, tai sen hankkimiseen. Yhtälö saattaa kuulostaa monesta erikoiselta ja sitä se tavallaan onkin; mutta yrittänyttähän ei laitettu..


Kokonaisuudessaan ajatuksena on rakentaa harjoittelu enimmäkseen juoksemisen, treeniradan ja kiipeilyharjoitteiden varaan. Kaikki ylimääräinen "hyötyliikunta" toki lisätään yhtälöön, mutta tämän kesän osalta perinteinen salitreeni saada jäädä väliin, samoin kuin vapaaottelu, brassi jiu-jitsu ja lukkopainikin.

Juoksut on suunniteltu juostavaksi enimmäkseen pitkinä ja rauhallisina lenkkeinä, mutta mukaan mahtuu (noin kerran viikossa), myös yksi intervallityyppinen harjoitus, johon yhdistetään myös erilaisia jalkakoordinaatiota vaativia pyrähdyksiä. Intervallissa aloitetaan 15-20 sekunnin vedoilla, joiden jälkeen annetaan sykkeen laskea alle 120 ennen seuraavaa. Toistetaan 8-10 kertaa. Harjoituskertojen kasvaessa pyrähdysten pituus nostetaan 20-30 sekuntiin ja heti perään tehdään esimerkiksi hiekkasäkin nostoja 30-45 sekuntia, jonka jälkeen voidaan moukaroida lekalla autonrengasta 30 sekuntia ja suorittaa punnerrus-hyppy-punnerrus -yhdistelmää 20-30 sekuntia. Kierrosten välissä voi palauttaa sykkeen taas alle 120 ja pyrkiä lisäämään tempoa jokaiseen kierrokseen. Kierroksia tulee treenien edistyttyä maksimissaan 9. Lisäesimerkkeinä näistä koordinaatioharjoitteista voidaan mainita erilaiset tikasjuoksut. Erilaisia kuvioita voi keksiä vaikka miten paljon ja tarvittaessa tikkaat voi myös piirtää maahan. Paras ratkaisu on kuitenkin hankkia vaikka narutikkaat, niin saa paremman palautteen koordinaatiosta.

Treenirataan kuuluu siis tikkaat, traktorin renkaat ja leka, kelkka ja valjaat, hiekalla täytetty säkki (paino mielen mukaan), autonrenkaat ja valjaat sekä luonnonmuovaamat otelaudat joilla voi tehdä erilaisia roikkumisharjoituksia. Laitan vielä myöhemmin yhden esimerkkitreenin kokonaisuudessaan kuvien kanssa tähän blogiin, mutta ensin pitää ottaa ne kuvat..

Mitään uutta ruutiahan tässä ei ole lähdetty keksimään; on vaan yhdistelty erilaisia harjoitteita samaan kokonaisuuteen ja päästy itseasiassa juurikin melkein crossfitin ytimeen..

Ei kommentteja: