20090531

Kohti Mont Blancia, osa III

The Three Monts Route - The Aiguille du Midi - Mont Blanc Traverse


Tällä kertaa hivenen tarinaa The Three Monts Routesta, jota seuraten köysistömme Mont Blancin huipulle heinäkuun lopussa yrittää. Varsinainen reitti alkaa Aiguille du Midiltä ja etenee Blancin huipulle Mont Blanc du Taculin (4248m) ja Mont Mauditin (4465m) kautta. Reittiä voi luontevasti jatkaa Domen ja Aiguille du Gouterin kautta.Reitin alkpisteeseen, Aiguille du Midin hissiasemalle, on helppo päästä. Tästä pisteestä reitti lähtee alkamäkeen pitkin kohtuullisen jyrkkää harjannetta, joka vaati jäärautojen ja hakun käyttöä. Osa laskeutuu tätä harjannetta pitkin köysistössä ja etenkin oppaat laittavat asiakkaansa kiinni köysistöön. Harjanteen alkuosa on varsin kapea ja pudotusta on reippaasti. Siirtymisen aikana tulaan reilut 200 metriä alaspäin, jonka jälkeen kulku suunnataan Col du Midiä. Kyseisessä paikassa on hyvä leiriytyä ja jatkaa sen jälkeen matkaa kohti Mont Blanc du Taculin jäätikköä ja serakkeja...


Tässä vaiheessa reitin kunto vaikuttaa oleellisesti sen haastavuuteen. Taculin serakkialueella saattaa olla hankalastikin kiivettäviä ja ylitettäviä railoja. Harkintaa tarvitaan turvallisen läpäisyn suorittamiseksi. Ja tietenkin kaikki kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen aurinko alkaa lämmittämään rinteitä. Jäätikkö kannattaa tässäkin tapauksessa ylittää köysistössä ja mahdollisimman nopeasti. Jäätikön jälkeen edessä on kohtuullisen jyrkkää lumi-/jääseinää. Jos jossain, niin tässä kohtaa voi olla tarpeellista asentaa muutama ankkuri matkan varrelle.

Col du Mont Mauditilta matka jatkuu kohti Col de la Brenvaa. Reitin aikana joudutaan tekemään pieni traverse, ennen kuin päästään jatkamaan Col de la Brenvalle. Tästä kohtaa reittiä on mahdollisuus laskeutua kohtuullisen nopeasti alaspäin mikäli terveydellisiä ongelmia ilmenee kiipeämisen aikana. Kaiken olleessa kunnossa matka jatkuu kohti Mur de la Cotea. Tässäkin kohtaa, rinteen ollessa jäinen, voi olla tarpeen asentaa muutama jääruuvi varmistukseksi. Viimeisen esteen jäätyä taakse/alapuolelle, matka jatkuu kohti Mont Blancin huippuharjannetta. Toivottavasti huipulla ollaan hyvissä ajoin, jotta laskeutuminen onnistuu turvallisesti. Tai siis joka tapauksessa olemme huipulla riittävän aikaisin. Muussa tapauksessa on käännyttävä takaisin ja yritettävä seuraavana päivänä uudelleen. Laskeutuminen onnistuu suunnilleen samaa reittiä kuin kiipeäminenkin. Toinen vaihtoehto on jatkaa Gouterin suuntaan ja traversata koko massiivi.Escape onnistuu Col de la Brenvalta siten, että suunnataan kohti Grand Mulets Routea.

Seuraavaksi Kohti Mont Blancia, osa IV "Varustehomoilua"

Kuvat eivät ole omiani; ne on poimittu satunnaisista lähteistä netistä.

Ei kommentteja: