20090518

Kohti Mont Blancia, osa II


Mont Blanc (La Dame Blanche) 4,808m / 15,775ft (4,810m)

Mont Blanc on joko Euroopan korkein tai ainoastaan vuori Euroopassa. Määrittely riippuu tietenkin siitä, mitä pitää Eurooppana. Jos Kaukasuksella sijaitseva Mount Elbruss (5,633m) lasketaan kuuluvaksi Eurooppaan, niin siinä tapauksessa Blancin edelle kiilaa muutama muukin vuori. Kaikissa tapauksissa Mont Blanc on yksi merkittävimmistä vuorista maanosassamme. Vuori onnistuttiin valloittamaan ensimmäistä kertaa vuonna 1786. Asialla olivat tietenkin Michael-Gabriel Paccard ja Jacques Balmat.

Mont Blanc sijaitsee Alpeilla Ranskan ja Italian rajalla. Se tarjoaa uskomattoman määrän mahdollisuuksia niin hiihtäjälle kuin kiipeilijälle. Koko Chamonix on em rotujen unelmakohde. Tämä johtaa väistämättä siihen, että lukuisat ihmiset siirtävät itsensä alueelle vuosittain. Näin ollen paikka ja itse Mont Blanc on varsin kansoitettu lähes ympäri vuoden. Alueella on kuitenkin siinä määrin paljon tilaa, että tilaa löytyy jokaiselle halukkaalle. Sesonkiaikoina muodostuvia ruuhkahuippuja voi tietenkin välttää ajoittamalla matkansa johonkin muuhun ajankohtaan. Yhtä kaikki; Mont Blanc on kuitenkin vuori jolle on kiivettävä.


Mont Blancin huipulle johtaa lukuisia reittejä, mutta kuuluisimmat niistä lienevät seuraavat viisi:

1. The Gouter Route (Mont Blanc "ordinary route")
2. Three Monts Route
3. The Grand Mulets Route
4. The Pope Route
5. The Miage - Bionnassay Route

Vaikka monien mielestä Mont Blancin huipulle edetään seuraamalla kusivanaa; ei väite täysin pidä paikkaansa. Jokaiselle vuorelle kiipeää ihmisiä, osa heistä käyttää oppaita, osa heistä menee "kannettuina" ja osa heistä kiipeää itsenäisesti. Mont Blanc on kuitenkin lähes viisi kilometriä korkea. Korkeus tarkoittaa sitä, että hapen määrä vuoren huipulla on vain puolet merenpinnan tason määrästä. Koska ihminen ei ole sopeutunut luonnostaan korkeuksien vaihteluun, joutuu hän akklimatisoitumaan päästäkseen Blancin huipulle. Toki huipulle voi pyrähtää hissillä pikavauhtia ja palata pikaisesti takaisin kärsimättä vuoristotaudin oireista. Akuuttiin vuoristotautiin (AMS) sairastuu yli 84% ihmisistä, jotka nousevat suoraan yli 3800 metrin korkeuteen. Mikäli oireisiin ei reagoida ja nousua jatketaan tai jäädään huonovointisena yöpymään saavutettuun korkeuteen, voi seurauksena olla HAPE (High Altitude Pulmonary Edema) tai HACE (High Altitude Cerebral Edema). Molemmat ovat hoitamattomina kuolettavia sairauksia ja heikentävät potilaan suorituskykyä nopeasti niin, että laskeutuminen ei enää omin avuin ole mahdollista.

Olosuhteet kaikilla vuorilla ovat arvaamattomat ja yllättävät helposti turistin. Kylmyys yhdistettynä myrskytuuliin, lumisateeseen olemattomaan näkyvyyteen ja korkeuteen, on helposti tappava. Blanc on lähes kauttaaltaan jäätikön peittämä ja jokainen jäätikkö elää omaa elämäänsä liikkuen ja muodostaen samalla vaarallisia jäärailoja. Kivi- ja lumivyöryt vievät ihmisen mennessään hyvin helposti. Jyrkkä lumi-, jää- tai kiviseinä antaa kaatumisen/putoamisen jälkeen melkoiset kyydit; alastulo on harvoin pehmeä.


Tavoitteenamme on kiivetä Mont Blancin huipulle itsenäisesti kolmen hengen köysistöllä ainoastaan telttoihin tukeutuen. Suoritamme akklimatisoitumisemme aikana muita kiipeilyjä ja vaelluksia noin 3000-3500 metrin korkeudessa. Tämän jälkeen laskeudumme alas täydentämään varastojamme ja aloitamme varsinaisen kiipeämisen vuoren huipulle. Valitsemamme reitti ei ole mikään erityisen autio tai vaikea, mutta tarjoaa köysistöllemme varmasti sopivasti haasteita jääkiipeilyn, jäätikkövaelluksen, "ilmavien harjanteiden" traversaamisessa sekä leiriytymisen muodossa. Matkalla joudutaan kiipeämään ja laskeutumaan useamman köyden pituuksia ja tietenkin kaikki tavarat kulkevat mukana.

Mont Blanc Ascent 7/2009 köysistömme Ahvenlammen suunnitteluviikonloppuna kuvattuna ja muita kuvia viikonlopulta.

Kalle Jari Miksu

"Slip from dream to reality. Imagine the world of altitude and prepare yourself. Remember the adventures of the pioneers and follow their tracks; you might find your own path."


Roped

Viimeistä kolmea kuvaa lukuunottamatta kuvat eivät ole omiani, vaan ne on poimittu netistä ja niiden alkuperän selvittäminen on toisinaan mahdotonta.

Kohti Mont Blancia, osa III "The Three Monts Route"

Ei kommentteja: