20090512

Cho Oyu


Maailman kuudenneksi korkein vuori Cho Oyu - 8,201m / 26,906ft

Maailman kuudenneksi korkein vuori oli listalla viidentenä kun tutkitaan yli kasitonnisille vuorille tehtyjä ensinousuja. Sir Edmund Hillary yritti päästä Cho Oyun huipulle jo vuonna 1952, mutta joutui kuitenkin nöyrtymään ja kääntymään takaisin huippua saavuttamatta. Ilmeisesti tästä sisuuntuneena herra nousi myöhemmin ensimmäisenä (tai toisena) ihmisenä maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille. Cho Oyun onnistui valloittamaan itävaltalainen (Herbert Tichy) retkikunta vuonna 1954. Ensimmäinen talvinousu Cho Oyulle suoritettiin vasta 1985.


"Turkoosi Jumalatar" sijaitsee Everestistä länteen noin 20 kilometriä. Sen rinteet ovat houkutelleet monia ensikertalaisia kasitonnisen yrittäjiä ja melkein yhtä monet ovat joutuneen tunnustamaan oman heikkoutensa tämän jättilaisen edessä. Vaikkain vuoren seinämät näyttävät näennäisesti helpoilta ja sitä pidetään edelleen hyvänä paikkana aloittaa kasitonnisille kiipeäminen, niin esimerkiksi eräskin Reinhold Messner onnistui kiipeämään Cho Oyu huipulle vasta neljännellä yrittämällään. Olosuhteet, tälläkin, vuorella ovat oikulliset eivätkä päästä yrittäjää helpolla. "Normaalireitti", jota myös itävaltalaiset käyttivät, on toki helppo eikä sisällä mitään erityisiä vaaroja; pitää kuitenkin muistaa viitekehys puhuttaessa yli kasitonnisista vuorista..


Normaalireitti lähtee ABC:stä 5500 metrin korkeudelta ja se pitää sisällään keskimäärin 35-50 asteisia lumiseiniä. Matkalle mahtuu toki myös muutama pystysuora jääseinämä sekä kalliokiipeilyä. Ykkösleiri pystytetään yleensä 6400 metrin korkeuteen, josta matka jatkuu 7000 metrissä sijaitsevaan kakkosleiriin. Matkan varrella kuljetaan luoteisharjannetta pitkin ja ensimmäisillä vierailuilla osa retkikunnista käyttää yhtä välileiriä. Kolmas leiri on yleensä 7500 metrin korkeudella ja sieltä suoritetaan viimeinen ponnistus kohti vuoren todellista huippua josta avautuu komeat näkymät Everestille. Ennen huippua on kuitenkin ylitettävä "yellow band", kuten Everestilläkin, joten mitään puistokävelyä loppunousukaan ei ole.
Cho Oyu vuorena 7/10

Kiitämme:

-Mahdollisuutta aloittaa kasitonnareilu täältä
-Vähäistä julkisuutta
-Tarvittaessa haastavia olosuhteita ja kaakkoista reittiä

Moitimme:

-Persoonallisuuden puutetta
-Heikohkoa statusta
-Vähäistä informaatiomäärää

Kirjoituksessa olevat kuvat on poimittu netistä eri osoitteista ja niiden tekijänoikeuksien jäljittäminen on osoittain mahdotonta. Missään tapauksessa kuvat eivät ole omiani, enkä ole koskaan Cho Oyulle kiivennyt. Vielä.

Ei kommentteja: