20090322

U2 "No Line On The Horizon"


U2 on omassa maailmassani ollut aina enemmän kuin pelkkä musiikkia tekevä yhtye; sen kappaleet ovat luoneet voimakkaita tunnetiloja ja jääneet niiden kautta elämään. Tästä syystä uuden U2 -albumin arvosteleminen on aina enemmän kuin hankalaa. Subjektiivisuuden taakkaa ja samaan aikaan kohtuuttomat odotukset nollaavat musiikillisen annin liian helposti. Kaiken uhallakin päätin kuitenkin tarttua uuteen U2 -albumiin ja kertoa mitä siitä itse ajattelen.

"No Line On The Horizon" ei ole millään mittakaavalla mullistava U2 -tuotos. Sen synnyttämisen aikana käydyt kamppailut eivät ole heijatuneet musiikkiin erityisen positiivisella tavalla. Pitkällisen prosessin, jonka keskipisteessä oli tuottajavalinta, jälkeen käsillä on tyydyttävä ja ennalta-arvattava levy. Lopulta tuottajiksi valikoituivat Daniel Lanois ja Brian Eno. Jokainen U2 historiikin tunteva musiikinystävä arvaa jo tässä vaiheessa mitä tulevan pitää..

Siinä missä koko 2000 luku on ollut tasaisten ja yllätyksettömien U2 -levyjen aikaa; ei uusinkaan albumi tee poikkeusta. Vuonna 1997 ilmestynyt "Pop" oli kohtuullisen epäonnistunut irtiotto tutusta kaavasta, mutta muutoin jälki on viimeaikoina ollut varsin ennakoitavaa. "NLOTH" kappalemateriaali on tasaista ja sen seasta on vaikea löytää U2: mittakaavassa helmiksi luettavia kappaleita. Ilman The Edgen tyylitajuista kitarointia albumilla olisi kovin vähän annettavaa. Bonon lyriikat liikkuvat tutuissa aihepiireissä ja mies laulaa tutulla tyylillään. Komppiosastolla turvallisuuden tuntu on tätäkin korostuneempi. Pitkän uran aikana muutoksia tai edistysaskelia ei juurikaan ole tapahtunut.


"No Line On The Horizon" täyttää sille asetetut odotukset, lähtökohdat huomoiden, mutta ei jätä suuria jälkia U2:n historiaan. Toivottavasti yhtyeellä on vielä annettavaa ennen kuin lopullinen jatkuvien kokoelmien paraati alkaa yhdessä maailmakiertueiden kanssa. Laatutakuu on toki aina ennenkin ollut voimassa ja yhtye tulee tuskin koskaan sortumaan Rolling Stonesiksi; soittamaan paskaa musiikkia miljoonayleisölle.

7/10

01. No Line On The Horizon 4:12
02. Magnificent 5:24
03. Moment Of Surrender 7:24
04. Unknown Caller 6:03
05. I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight 4:14
06. Get On Your Boots 3:25
07. Stand Up Comedy 3:49
08. FEZ-Being Born 5:17
09. White As Snow 4:41
10. Breathe 5:00
11. Cedars Of Lebanon 4:13

Ei kommentteja: