20090104

Lhotse


Maailman neljänneksi korkein vuori - Lhotse 8.516m / 27.940ft

Himalajalla, Everestin kyljessä sijaitseva Lhotse on maailman neljänneksi korkein vuori. Lhotse yhdistyy Mount Everestiin South Colin kautta ja sen eteläinen seinä on kokoluokassaan maailman jyrkin. Tämä seinä nousee 3.2 kilometriä ainoastaan 2.25 kilometrin matkalla. Lhotsella on lisäksi kaksi sivuhuippua. Näistä huipuista Lhotse Middle (itä) on 8.414 metriä ja Lhotse Shar 8.383 metriä korkea. Yhdessä Everestin kanssa Lhotse tarjoaa äärimmäisen kiipeilyelämyksen kokeneemmallekin kiipijälle.

Lhotsen kiipeilyhistoria sai ensimmäisen kruununsa toukokuun 18. päivänä vuonna 1956. Tuona päivänä svetsiläiset Fritz Luchsinger ja Ernst Reiss valloittivat ensimmäistä kertaa vuoren korkeimman huipun. Ensimmäinen yritys Lhotsen huipulle oli tehty vain vuotta aikaisemmin Kansainvälisen Himalaja -retkikunnan toimesta. Lhotse on usein jäänyt Everestin varjoon ja sitä ei ole pidetty niin arvokkaana 8.000 metrisenä kuin monia muita Himalajan ja etenkin Karakoramin vuoria. Kenties tästä syystä vuori sai odottaa valloittijaan aina vuoteen 1981, jolloin päähuippu valloitettiin vasta toista kertaa bulgarialaisen Hristo Prodanovin toimesta.


Ylläolevasta kuvasta voidaan havaita hyvin Lhotsen ja Everestin läheinen sijainti. Lhotsen standardireitillä kiipeilijät joutuvat kiipeämään Everestin luoteisseinämää. Aikaisemmin mainittu eteläinen seinämä on ollut useiden epäonnistuneiden yritysten kohteena. Kuolemiltakaan ei ole vältytty tällä sinisen jään peittämällä seinämällä, joka kohoaa keskimäärin 40-50 asteen kulmassa 1.125 metriä ylöspäin. Jyrkimmillään seinämä on 80 asteista ja se noustaankin kokonaisuudessaan kiinteiden köysien avulla jumaroimalla.


Jerzy Kukuczka lienee kuuluisin eteläseinämällä menehtynyt kiipeilijä. Hänen käytettynä ostettu köytensä petti vuonna 1989 ja näin Jerzy syöksyi varmaan kuolemaansa. Kukuczka oli toinen ihminen maailmassa joka onnistui valloittamaan kaikki 14 yli 8.000 metristä huippua. Kuten 14:sta kasitonnisen pioneeri Reinhold Messner, myös Kukuczka suoritti lukuisan määrän uusien reittien avaamisia maailman korkeimmille vuorille. Suurin osa hänen nousuistaan tapahtui alppityyliin, mikä usein lisää kiipeilijän arvostusta.


Ensimmäinen naiskiipeilijä valloitti Lhotsen vuonna 1996 kun ranskalainen Chantal Mauduit kiipesi ilman lisähappea vuoren huipulle. Chantal on yksi kiipeilyhistorian kiistellyimpiä naiskiipeilijöitä. Hän kiipesi aina ilman lisähappea, oli tuittupäinen ja joutui usein pelastettavksi muiden retkikuntien toimesta (hän ei koskaan kiittänyt julkisesti yhtäkään ihmistä vaikka nämä pelastivat hänen henkensä lukuisia kertoja). Chantalin kiipeilyhistoria oli jo erittäin merkittävä (mm. 6 yli kasitonnista ilman lisähappea) hänen menehtyessään Dhaulagirillä vuonna 1998. Chantalin kuolema nostatti jälleen kerran runsaasti keskustelua Ed Viestursin (jonka kanssa Veikka on kiivennyt paljon) epäili Chantalin mehentyneen pelkästään hapenpuutteeseen, eikä niskavammaan, kuten viralliseksi kuolinsyyksi ilmoitettiin. Edillä itselläänkin saattoi olla suhde naiseen ja ainaki kerran hän pelasti Chantalin varmalta kuolemalta. Viestursin (tullaan esittelemään myöhemmin tässä blogissa) kiipeilyhistoria hakee vertaistaan koko maailmassa, joten hänen sanomisillaan on tiettyä kompetenssia.


Vuosien saatossa Lhotse on vaatinut yli 20 ihmisen hengen. Vuorta ei voida pitää maailman vaarallisimpien joukossa. On kuitenkin merkillepantavaa, että sen huipuille on kiivetty suhteellisen vähän. Huippu on saavutettu noin 350 kertaa, joten tähän suhteutettuna kuolonuhrien lukumäärä on kohtuullinen ja onnistumisprosentti on hyvä. Eteläisen seinämän kauttaa kiivenneitä on vieläkin vähemmän, joten Lhotse tarjoaa myös haasteita, eikä antaudu valloitettavaksi ilman riskiä. Se on aina jäänyt, ja tulee jäämään, Mount Everestin varjoon.


Lhotse vuorena 7/10

Kiitämme:

-Kolme yli kasitonnista huippua
-Läheisyyttä Mount Everestin kanssa
-South Facen haastavuutta ja huippukiipeilijöiden hylkimistä
-Ruuhkattomuutta

Moitimme:

-Persoonallisuuden puutetta
-Vaatimattomuutta

Kirjoituksessa olevat kuvat on poimittu netistä eri osoitteista ja niiden tekijänoikeuksien jäljittäminen on osoittain mahdotonta. Missään tapauksessa kuvat eivät ole omiani, enkä ole koskaan Lhotselle kiivennyt. Vielä.

Ei kommentteja: