20081218

Kielletään kaikki


Nuuskaaminen on kohtuullisen mukava harrastus. Se tuottaa käyttäjälleen mielihyvää eikä häiritse edes samassa pöydässä istuvia seurueen jäseniä. Edes siinä tapauksessa, että he eivät itse käyttäisi nuuskaa. Nuuskaamisella on pitkät ja kunniakkaan perinteet. 1500 -luvulta saakka Ranskan hoveissa imuroitiin nuuskaa nokkaa ja 1700 -luvulla nuuska oli ensimmäinen tupakkatuote joka levisi Eurooppaan. Samaan aikaan poltettavat tupakkatuotteet olivat syrjäyttämässä nuuskaa, kunnes 1800 -luvulla sitä käytettiin enimmäkseen Pohjois-Euroopassa. Suomalaisittain katsottuna nuuskan koti on tietenkin Ruotsi. Nykyinen, kostea nuuska, onkin kehitetty juuri Ruotsissa. Samasta lähteestä nuuskaa edelleenkin hankitaan Suomeen, joka tietyissä asioissa on Neuvostoliitto.

Nuuska koostuu lähes kokonaan tupakasta ja vedestä. Siinä on runsaasti nikotiinia; jopa 6-8 kertaa enemmän kuin poltettavassa tupakassa. Tämä saatta joidenkin sosiaalitanttojen mielestä olla sen verran vakava asia, että nuuskan kieltäminen kokonaan on tullut aiheelliseksi. Kaikki nautintoaiheet sisältävät joitakin haitallisia ainesosia. Niin sisältää myöskin nuuska. Nuuskassa on nitrosoamiinia, polyaromaattisia hiilivetyjä, lyijyä, kadmiumia, arsenikkia, nikkelinatriumkarbonaattia sekä natriumkloridia. Ja kuten me kaikki kotikemistit tiedämme; osa näistä aineista kertyy elimistöön.

Nuuskaa valmistetaan jauhamalla, sekoittamalla ja pakkaamalla. Nämä ovat valmistuksen kolme päävaihetta. Kuivattu tupakka jauhetaan ensin hienoksi, keskikarkeaksi tai karkeaksi, siihen lisätään suolaa ja vettä ja sen jälkeen seos laitetaan lämpiämään. Muhimisen ja jäähdytyksen jälkeen seokseen lisät loput ainesosat. Tämän jälkeen nuuska on valmista pakattavaksi. Ja sinä, aloitteleva nuuskan käyttäjä; muistathan säilyttää tuoreen nuuskan kylmässä. Näin meneteltäessä nuuska kypsyy ja saa lopullisen hienon arominsa. Ja ah, eikun mötikkä huuleen ja baanalle.


Miksi siis nuuskata? Toisin kuin tupakka, nuuska tekee ihmisestä kauniin ja viisaan. Nuuskaajat ovat hyvin usein urheilullisia ja menestyvät hyvin työelämässä ja naismaailmassa. Tupakoitsijat ovat alinta sakkia, sillä he eivät saa harrastaa pikku pahettaa edes julkisissa sisätiloissa. Nuuskaamalla voit keventää tunnelmaa, sillä kun pyörittelet näppärillä sormillasi nuuskasta hienon pallon, heität sen ilmaan ja koppaat sen suuhusi (ja luonnollisesti asettelet palleron kielellä näppärästi huulen alle) ovat kaikki nais- ja miespuoliset ihmiset, suuntautumisestaan riippuen, vakuuttuneet sekä sormiesi, että kielesi näppäryydestä. Suomalaiset tuntevat useimmissa tapauksissa kateutta sekä alemmuudentunnetta ruotsalaisia kohtaan. Tämä johtuu enimmäkseen siitä, että ruotsalaiset käyttävät enemmän nuuskaa kuin suomalaiset, joten heillä on huomattavasti vähemmän terveydellisiä ongelmia kuin suomalaisilla. Lisäksi he ovat pitkiä, komeita, kauniita ja omaavat hyvän, ruskettuneen, ihon. Enimmäkseen nuuskaamisen ansiosta. Ruotsalaisen ei tarvitse polttaa tupakkaa. Ainoa havaitsemani nuuskaamisen haittapuoli esiintyi varhaisaikuisuudessani jolloin eräällä toverillani oli tapa poistaa nuuska erityiseen nuuskaruutuun. Tämä nuuskaruutu saattoi tarpeen vaatiessa sijaita esimerkiksi omassa olohuoneessani. Ja tarkemmin ottaen matolla tai lattialla. Mutta voi kuinka hauska nuuskaamismuisto tuokin on nykyään.


Seuraavassa suora lainaus tohtori.fi -sivustolta:

"Savukkeiden vaihtaminen nuuskaan saattaisi merkittävästi vähentää tupakkatuotteista aiheutuvia terveyshaittoja. Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen on silti paras tapa pitää huolta itsestään, sillä nuuskan käyttöön liittyy mm. suurentunut haimasyövän vaara, vaikka se onkin pienempi kuin savukkeiden aiheuttama riski. Tiedot ilmenevät kahdesta Lancet-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tulosten perusteella nuuskaajien riski sairastua haimasyöpään on kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, jotka eivät ole koskaan käyttäneet tupakkatuotteita. Nuuskaaminen ei sen sijaan liittynyt suu- eikä keuhkosyöpiin. Havainto tehtiin seuraamalla 20 vuoden ajan yli 125 000 ruotsalaista rakennustyömiestä, jotka eivät polttaneet savukkeita tutkimuksen alkaessa.

Toisessa tutkimuksessa selvitettiin millaisia terveysvaikutuksia nuuskan laillistamisella olisi Australiassa. Tutkijoiden mukaan nuuskan laillistamisesta olisi hyötyä, jos tarpeeksi monet tupakoitsijat vaihtaisivat nuuskaan, mutta hyödyn suuruus riippuu myös siitä, kuinka monet tupakoimattomat omaksuisivat nuuskaamisen.

Tutkimuksia kommentoivat asiantuntijat pitävät järjettömänä, että tupakan haitallisin muoto eli savukkeet ovat vapaasti saatavilla ympäri maailmaa, mutta harmittomampi nuuska on Ruotsia mukaan lukematta kielletty EU-maissa. He uskovatkin, että oikein toteutettuna nuuskan laillistaminen saattaisi syödä savukkeiden markkinoita."


Ja nyt Suomessa ollaan kieltämässä nuuskan käyttö kokonaan. Tai lähinnä kriminalisoimassa sen maahantuominen. Tässä on varmasti paljonkin järkeä. Kaikkia suurempiaan nuoleskeleva Suomi on nöyrästi toteuttanut kaikki EU:n käskemät direktiivit ja implementoinut käyttöönsä järjettömiä ohjeistuksia. Nuuskan myynnin kieltäminen EU:ssa on yksi näistä asioista. Ruotsissa ymmärrettiin vaatia erivapautta nuuskan myyntiin ja se myös saavutettiin. Seurauksena tästä oli se, että vuonna 1992 (jolloin nuuskan myynti Suomessa kiellettin) nuuskan saatavuus pysyi hyvänä, sen hinta laski ja valtio menetti nuuskan myynnistä saamansa verotulot. Ja mikä hienointa; yhä useampi ihminen hakeutui nuuskan pariin. Sama tendessi jatkuu yhä edelleen. Mikäli nuuskan maahantuonti tullaan kriminalisoimaan, aion ottaa joka kerta riskin ja kulkea rajan tälle puolen nuuskasinko peräsuolessani. Uudelleen ja yhä uudelleen; niin kauan, että kakka ei enää pysy itsekseen siellä missä sen pitäisi pysyä. Samaan aikaan poliisi keskittää erikoisyksikkönsä valvomaan ihmisten peräsuolia ja sitä löytyykö sieltä nuuskaa. Huumeiden vastaiseen taisteluun ei valitettavasti riitä enää resursseja, mutta nuuskaa on turha yrittää maahan tuoda.

Ymmärtäisin tämän kaiken jos samalla kiellettäisiin kaikkien tupakkatuotteiden myyminen ja maahantuominen. Mutta ei. Sama kuin Alkossa saisi myydä vodkaa mutta ei keskikaljaa. Mitä helvettiä? Nyt hyvät ihmiset on aika näyttää mitä mieltä työryhmän esityksestä oikeasti ollaan. Halutaanko Suomen peittyvän tupakansavuun ja itsemurhatilastojen edelleen synkistyvän kun ruotsalasille kateelliset suomalaiset listivät itsejään? Mitä, häh? Koska olemme vahvalla holhous- ja kieltämislinjalla, niin luettelen seuraavaksi muutamia muita haitallisia tuotteita jotka olisi syytä pikimmiten kieltää:

Tupakka - Tekee ihmisestä tyhmän näköisen ja on helvetin vaarallista
Kahvi - Vie ihmisten aikaa töissä ja epätasa-arvoistaa köyhiä kahvintuottajamaita
Tee - Kuten edellä
Maito - Aiheuttaa suurelle osalle ihmisiä suunnattomia ilmavaivoja, jotka haittaavat muita
Kaikki puurohiutaleet - Vie helvetisti aikaa keittää puuroa aamulla
Pitsa ja kaikki mahdolliset täytteet - Tekee ihmisestä lihavan ja epäterveen
Makkara - Kuten edellä
Vesi - Kusettaa ja pakottaa ihmiset pitämään kusitaukoja
Hedelmät - Joudutaan kuljettamaan mahdollisimman kaukaa jolloin ihmiset altistuvat päästöille ja onnettomuuksille (liikenne)
Nauraminen - Joku huonon itsetunnon omaava suomalainen voi pahoittaa mielensä koska luulee, että aina hänelle itselleen nauretaan
Kaikki - Koska kaikessa on kaikkea vaarallista joka altistaa kaikki kaikelle mahdolliselle vaaralle

Paula Risikko keräsi tupakkatyöryhmän ansiokkaasti siten, että se muodostui pääasiassa tupakkateollisuuden edustajista, joten lopputulos ei todellakaan ole kovin yllättävä. Toisaalta samaan aikaan monet tupakkayhtiöt kehittelevät omia nuuskalaatujaan, koska arvelevat tupakanmyynnin hankaloituvan sen verran paljon tulevaisuudessa. Melkin tekisi mieleni todeta, että Paula Risikko on Helena Pesola on..

Näin.

Ei kommentteja: