20081230

Albums of the year 2008

Vuosi on päivää vaille valmis ja on aika laittaa vuoden musiikillinen anti pakettiin.

Vuoden parhaat metallinmakuiset rysäykset:

1. Meshuggah "ObZen"

Ruotsalaisten jyrän alle jäämiseltä ei voinut välttyä. Suoremmille laduille palanneen Meshuggahin uusin albumi pyyhki pöydän sen verran tehokkaasti, että loppujen lopuksi kukaan ei päässyt edes kovin lähelle. Täydellistä teknistä mättöä koko albumin mitalta; alusta loppuun. "Bleed" -biisin rumpuriffi ei vieläkään lähde kovin monelta virtuoosilta.

2. Gojira "The Way Of All Flesh"

Ranskan patonkien uutudella ei juurikaan kurveja oiottu, vaan kimurantin jyräyksen voimalla paahdettiin jokainen pienikin mutka. Edellisen ja loistavan "From Mars To Sirius" -albumin jälkeen Gojira onnistuu olemaan entistä raskaampi ja kokeilevampi ilman, että musiikki itsessään menettää teräänsä. Jos vielä seuraavalla levyllä pistävät paremmaksi, niin sitten ollaan jo äärimmäisyyksissä.

3. Seventh Wonder "Mercy Falls"

Ruotsalaisten progemetallin keittelijöiden uusin teema-albumi nousi kuin puskista kolkuttelemaan vuoden parhaan albumin titteliä. Kuuntelua kestävä ja lähes täydellinen paketti jäi kuitenkin teknisemmän jyräyksen jalkoihin kalkkiviivoilla. Seventh Wonderin luulisi tällä albumillaan nousevan metallin kirkkaampaan kaartiin, mutta tutkimattomia ovat musiikinystävien korvakäytävien mutkat.

4. Amon Amarth "Twilight Of The Thunder God"

Melodisemman kuolon ystäviä puhutteleva Amon Amarth on uusimmallaan onnistunut tekemään yhden death metallin melodisimman albumikokonaisuuden; ilman yhtään puhtaasti laulettua vokaalia. Kuuntelussa hivenen kärsinyt albumi tulee kuitenkin jäämään vuoden 2008 ehdottomien helmien joukkoon vahvalla kokonaispanoksellaan.

5. Steven Wilson "Insurgents"

Porcupine Treen nokkamiehen tuotteliaisuudelle ei tunnu löytyvän mitään rajoja. Edellisvuoden loistavan PT -albumin jälkeen vuonna 2008 markkinoille ilmestyi No-Manin loistava "Schoolyard Ghost" sekä miehen sooloalbumi. Näistä kahdesta "Insurgents" vetää millin pidemmän korren. Vaikkakaan kyse ei ehkä ole niin metallisesta ilmaisusta; sijoittuu "Insurgents" tässä kategosrissa hienosti kympin sakkiin.

6. No-Man "Schoolyard Ghost"

No-Manin uusin albumi odotutti itseään kohtuullisen pitkään, mutta ei todellakaan pettänyt odotuksia. Mahtavan kuulaita tunnelmia ja melodioita koko levyn täydeltä. Albumi onnistuu toimimaan miltei koko mitassaan ja ainoastaan muutaman kokeellisemmat pätkät ampuvat muutaman millin ohi maalistaa. Muutoin täydellistä tunnelmointia.

7. Opeth "Watershed"

Opethin pitkään jatkunut laatulevyjen linja pitää edelleen. "Watershed" ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan ihan kaikkia sille asetettuja odotuksia. Aikaisempaa kevyempi ja melodisempi linja toimii, mutta kokonaisuudessaan levy antaa vähän valjun kuvan itsestään. Dynamiikkaan käytetään hienosti, mutta jossain kohdin mennään yli ja tästä syystä Opeth jää kirkkaimman kärjen ulkopuolelle. Näillä standardeilla suoritus ei kuitenkaan ole ollenkaan huono.

8. The Haunted "Versus"

Naapurimaamme musiikki ei vielä ole edustettuna listalla kovin voimakkaasti, joten The Hauntedin uusin sopii listalle kuin nyrkki silmään. Aikaisempaa suoremmalla mitoituksella runttaava albumi palauttaa bändin vuosien taakse ja tässä tapauksessa se on ainoastaan positiivista. Aggressiivisella otteella syntyy jälleen hienoa jälkeä ja tyypillisimmät ruotsimetallin melodioinnin on jätetty muiden käytettäviksi.

9. Enslaved "Vertebrae"

Norjanmaalta ponnistavan Enslavedin on aina odotettu tekevän mielenkiintoisia levyjä. Näin on jälleen kerran päässyt tapahtumaan ja progressiivinen "Vertebrae" kuulostaa hienolta. Pienellä hiomisella albumi olisi noussut muutaman pykälän ylöspäin, mutta on ehkä parempi, että mitään ei ole menty sen enempää siloittelemaan ja lopputuloksesta kuuluu bändin soitto; juuri niin kuin sen pitääkin kuulua.

10. Ayreon "01011001"

Mr. konseptialbumin kynä on jälleen ollut terävänä. Ayreonin koko tuotanto kuuluu konseptialbumeiden parhaimapaan kolmannekseen ja osa jopa aivan kärkipaikoille. Uskaliaan kokoelmankin julkaissut bändi maalaa hienon tarinallisen ja musiikillisen kaaren uusimmallaan. Ehdoton valinta vuoden TOP 10 sakkiin.

Kevyemmät laatutuotteet (satunnaisessa järjestyksessä):

1. Fleet Foxes "S/T"

2. Glasvegas "Glasvegas"

3. Cold War Kids "Loyalty To Loyalty"

4. Bon Iver "For Emma, Forever Ago"

5. The Mars Volta "The Bedlam In Goliath"


Vuoden livekokemus:

Mike Patton & Mondo Cane


Vuoden 2008 ehdottomasti kovin livekokemus oli Mike Patton & Mondo Cane Ilosaarirockissa. Italoiskelmiä aivan omaan muottiinsa valanut kaikkien aikojen musiikillinen taituri edelläkävi jälleen kerran kaikki kolleegansa ja näytti, että silloin kun osaa mitä tahansa, voi myöskin tehdä mitä tahansa ja tietenkin; vain ja ainoastaan tyylillä.

Kokeilukäyttöön vuoden vaihtuessa:

-Lycia
-Flunk
-Love Spirals Downwards
-Love Is Colder Than Death
-Dargaard
-Nosound
-Pure Reason Revolution
-Black Tape For A Blue Girl
-Rishloo
-Amplifier
-Redemption
-Mind's Eye
-Fredrik Thordendal's Special Defects
-Tesseract
-Psyopus

Ja asiaan mitenkään liittymättä; Vuoden eläin on Totti.

Ei kommentteja: