20081016

Uusi arvostelusarja "Maailman katossa" alkaa


Morjensta pöytään.

No niin pallerot, käydäänkin tässä seuraavissa jaksoissa läpi maailman 14 kasitonnista vuorta. Himalajalla sekä Karakorumilla sijaitsevat vuoret arvostellaan niiden mediaseksikkyyden, luettujen juttujen sekä subjektiivisen näkemyksen mukaan. Arvostelussa painotetaan vuoren ulkomuotoa, saavutettavuutta, haastavuutta sekä turma-alttiutta. Ensimmäisessä osassa luetellaan maailman kaikki 14 yli 8000 metristä vuorta.

Maailman kasitonnisiin huippuihin kuuluvat seuraavat vuoret:

Everest 8848m
K2 8611m
Kangchenjunga 8586m
Lhotse 8516m
Makalu 8485m
Cho Oyu 8188m
Dhaulagiri I 8167m
Manaslu 8163m
Nanga Parbat 8125m
Annapurna I 8091m
Gasherbrum I 8080m
Broad Peak 8051m
Gasherbrum II 8034m
Shisha Pangma 8027m

Kuten kaikki jo koulun maantiedon tunneilta tietävätkin, niin nämä huiput sijaitsevat joko Himalajalla tai Karakorumilla. Mainitut vuoristothan sijaitsevat Kiinan, Pakistanin, Nepalin ja Tiibetin alueilla. Vuoristot näyttävät suunnilleen seuraavilta:

Karakorum:


Himalaja:


Nyt kun huiput on lyhyesti lueteltu, niin jäädään odottelemaan ensimmäistä osaa, jossa arvostellaan maailman korkein vuori Everest. Loppuun voin vielä mainita, että maailman 14 kasitonnisesta 9 sijaitsee Himalajalla. Joten erä 1 näyttää menevän Himalajan hyväksi. Kiireisimmille kerrottakoon lisäksi, että kaikki nämä huiput on jo valloitettu ilman lisähappea. Maailmassa on useampikin ihminen joka on kiivennyt kaikille näille huipuille ilman lisähappea. Ensi kesänä saamme listalle mukaan yhden suomalaisen mikäli Veikka Gustafsson onnistuu valloittamaan Gasherbrum I:n. Tänä vuonna Veikka kävi jo mallaamassa sadan metrin päässä huipusta, mutta ensi vuonna mennään sitten perille saakka.

1 kommentti:

sausku kirjoitti...

Vai että _arvostellaan_ vuoria...! Kuulostaa niin huvittavalta. Ei siis, ymmärrän kyllä että asiaan liittyy täysi vakavuus mutta vuorten arvostelu (vs. vaikkapa levyjen tai elokuvien arvostelu) kuulostaa vain niin hassulta...! ^__^