20081009

Tom Morello, The Nighwatchman "Fabled City"


Älä koskaan hautaa ketään ennen kuin hän on kuollut. Olin jo tuominnut Tom Morellon soolotuotannon ennen kuin olin sitä ensimmäistä kertaakaan kuunnellut. Se oli suoraan sanottuna typerää. Rage Against The Machinen erikoinen kitaristi ja paatoksellinen julistaja Tom Morello on julkaissut jo kaksi albumia The Nightwatcmanin nimellä. Uusimman kannessa lukee myös selkeästi: Tom Morello.

Poliittinen aktivisti ja akustinen musiikki ei ole maailman uusin keksintö. Lähes kaikki singer-songwriterit ovat olleet poliittisia julistajia; jos eivät niin ovat laulaneet rakkaudesta tai sen puutteesta. Varsin suorasukaisista teksteistään tunnettu Morello on uusimmallaan siirtynyt runollisemman kerronnan pariin. Aikaisemmin suoranaista saarnaamistakin harrastanut mies on löytänyt uuden uoman ja antaa musiikkinsa virrata sitä pitkin vapautuneesti ja ilmavasti. "The Fabled City" on rauhoittava ja seesteinen albumi. Se pitää sisällään enemmän instrumentteja kuin edeltäjänsä ja mukaan on mahdutettu myös etäisiä elektronisia tuulahduksia.


"The Fabled City" kumartaa Morellolle vähän erikoisiin suuntiin. Bruce Springsteen ja Dave Matthews ovat jättäneet pienet jälkensä miehen musiikkiin. Morellon vokalisointi muistuttaa myös jossain määrin Nick Caven vastaavaa ja levyltä on jopa havaittavissa kaikuja Tom Waitsin realistisesta romantiikasta. Levyyn tutustuminen kannattaa aloittaa esimerkiksi singlebiisiksikin valikoituneesta "Whatever It Takes" tai "Midnight In The City Of Destruction". Jälkimmäinen kertoo New Orleansista ja etenkin sen rappiosta edellisen hirmumyrskyn jäljiltä. Koko kaupunki on Morellon mielestä unohdettu ja jätetty kuolemaan omaan saastaansa.

Vaikka Audioslave tai Rage Against The Machine onkin varsin kaukana yövartijan ajatusmaailmasta, kannattaa Morellon uusimmalle antaa mahdollisuus. Se osoittautuu kuuntelussa yllättävän hyväksi ja ajoittain jopa kauniiksi levyksi. Sitä voi kuunnella ilman julistuksen pelkoa ja samalla voi huomata ettei Morello välttämättä tarvitse erikoisuuksiin menevää kitarointiaa luodakseen mielenkiintoista ja koskettavaa musiikkia.

9/10

References: Nick Cave, Tom Waits, Dave Matthews

Ei kommentteja: