20081029

Shadow Gallery "Room V"


Seventh Wonderin innoittamana päätin ottaa uudelleen haltuun myös muita progressiivisen otteen hallitsevia metalliyhtyeitä. Joidenkin kohdalla metalli saattaa olla turhakin määre, mutta pääsääntöisesti linjani on ollut raskaanpuoleinen. Laulusuoritukset näillä orkestereilla pysyvät kuitenkin selkeästi puhtaan puolella. Vältellään välillä örinäosastoa ihan tarkoituksella, vaikka Gojirakin kävi Suomessa vetämässä ihan livenä.

Shadow Gallery on amerikkalainen progressiivisen metallin ryhmittymä, jonka musiikissa on tuulahduksia Queenista, Dream Theaterista ja osaltaan myös aikaisempien vuosikymmenten progesuuruuksista. Yhtye on toiminut nykyisellä nimellään aina vuodesta 1992 saakka, mutta yhtyeen ydinryhmä on musisoinut jo 1980 -luvun alusta saakka. "Room V" on konseptialbumi. Se on myös albumi jolla Shadow Gallery on parhaimmillaan. Yhtye soittaa taidokkaasti ja musiikki kuulostaa hyvältä. Albumille leimalliset instrumentaaliset osiot ovat pääosassa, mutta aina kun vokalisoinnille annetaan tilaa; Mike Bakerin laulu puoltaa paikkaansa.Yhtyeen kyky sijoittaa herkkiä, pianovetoisia, kappaleita raskaamman jyystön sekaan kantaa albumia sen hamaan loppuun saakka. Kauniiden melodioiden ja lauluharmonioiden tuudittamana voi uppoutua tunnelmoimaan. Taustalla kulkevassa tarinassa mies pakenee hallituksen jahtaajat kannoillaan ja etsii rakastettuaan. Matkalla kaikki ehtii jo kääntyä hyväksi, kunnes nainen menettää surmansa synnyttäessään pariskunnan tytärtä. Loppujen lopuksi tytär kidnapataan ja toivo alkaa hiipumaan. Mies joutuu jatkamaan yksinäistä vaellustaan ja alkaa vähitellen toivomaan kuolemaansa.

Shadow Galleryn "Room V" on yksi monista (tai harvoista, en ole ihan varma) hienoista kokonaisuudessaan onnistuneista konseptialbumeista. Seventh Wonderin, Dream Theaterin ja Queensrychen konseptialbumit kuuluvat tähän samaan kategoriaan. Shadow Galleryn viides albumi tekee helposti kylläiseksi, sillä sen verran paljon sillä on pituutta ja sisältöä. Helpolla se ei kuitenkaan päästä.

9/10

01. Manhunt
02. Comfort Me
03. The Andromeda Strain
04. Vow
05. Birth of a Daughter
06. Death of a Mother
07. Lamentia

ACT IV
08. Seven Years
09. Dark
10. Torn
11. The Archer of Ben Salem
12. Encrypted
13. Room V
14. Rain

1 kommentti:

Bantam kirjoitti...

RIP Michael A. Baker. Shadow Galleryn loistava laulaja on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Hän kuoli 45 -vuotiaana sydänkohtaukseen.