20081010

Omnium Gatherum "The Redshift"


Karhulan melodisen death metallin rynkyttäjä Omnium Gatherum on julkaissut neljännen albuminsa. Alunperin varsin kumuranttia ja äkäistä death metallia soittanut yhtye on osumaisillaan napakymppiin. Kaikki ne elementit jotka edellisillä levyillä ovat vielä odottaneet jalostumistaa kirkkaimpaan muotoonsa ovat tällä levyllä voimakkaasti läsnä. Tunnelmalliset ja melodiset koukut tempaavat kuuntelijan mukaansa.

Vuosien saatossa lukuisista miehistönvaihdoksista kärsinyt yhtye on ottanut askeleen lähemmas ruotsalaisten sielunveljiensä ulosantia. Bändi onnistuu kuitenkin säilyttämään oman tyylinsä koko levyn ajan. Kimurantit ja tekniset kiemurat ovat edelleen voimakkaasti läsnä, mutta nyt ne palvelevat kokonaisuutta huomattavasti aikaisempaa paremmin. Progressiiviset vivahteet värittävät musiikkia juuri sopivasti.

(www.omniumgatherum.org)

"Chameleon Skin", "The Return" ja etenkin "Greeneyes" -kappaleissa Omnium Gatherum on parhaimmillaan. Yksikään näistä kappaleista ei sisällä pelkkää aggressiivista kaahaamista, vaan ennemminkin ne perustuvat melodiseen, paikoin jopa puhtaaseen, ja tunnelmalliseen ilmaisuun. Yhtyeen albumeilla on tähän saakka ollut yksi yhteinen piirre; niillä ei ole juurikaan ollut yhteisiä piirteitä. "The Redshift" loistaa näistä julkaisusta kaikkein kirkkaimmin. Jukka Pelkosen murahtelu ja korahtelu ovat kehittyneet siihen malliin, että enää ei tarvitse puhua ainoastaan erikoisesta tavasta laulaa, vaan kokonaisuudessaan hienosta tavasta tulkita.

Tunnelma levyllä nousee lopun lähestyeesä. Uudenlaisia tuulahduksia esiin nostavat kappaleet kuten "The Song For Decenber" ja "Distant Light Highway" ovat hienoja näyttöjä Omnium Gatherumin monipuolisuudesta. Vaikka en aikaisempien albuemien sisällöstä ollut mitenkään erityisen haltioitunut, olen ikihyviksi tykästynyt "The Redshiftin" monipuoliseen ja melodisen tunnelmalliseen mättöön.

9/10

Ei kommentteja: