20081020

MMA tienhaarassa


Kas näin pamauttaa poika toista poikaa vähän leukaan UFC 89 -tapahtumassa Englannissa.

Vapaaottelu, tuo isojen, keskikokoisten ja pienten ihmisten leikkisä päähänlyönti-, lukotus- ja kuristuskilpailu, on saapumassa pitkän historiansa ties kuinka monenteen tienhaaraan. Poikkeuksellisen tilanteesta tekee sen, että laji on vihdoin saavuttamassa oikean urheilulajin statuksen ja lähes kaikki sen ympärillä leijuneet epämääräisyydet ovat pudonneet alas. MMA:sta on tulossa salonkikelpoista kamppailu-urheilua. Ja siellä missä ovat salongit ovat myöskin rahat.


Vuosien saatossa, saatto joka alkoi jo ammoisista ajoista ja ensimmäisistä olympialaisista kilpailuista, vapaaottelu on ollut luonnollinen, joskin joidenkin mielestä hivenen brutaali, tapa selvittää ihmisten välistä paremmuutta kamppailun jalossa taidossa. Pitkään unholan yössä ollut laji ponnisti kaikkien tietoisuuteen viimeistään Gracien -klaanin kamppailtua ensimmäisissä UFC -turnauksissa. Tuohon aikaan lajissa ei juurikaan ollut sääntöjä ja se oli eri lajien välistä paremmuuden selvittelyä. Tähän päivään mennessä MMA on muodostunut selkeästi omaksi lajikseen, jossa pärjäävät hyvin ympyröidyt (well-rounded) vapaaottelijat. Harvassa ovat ne yhden osa-alueen taitajat, jotka enää dominoivat otteluita yhden taidon hallitsemisen turvin.

Organisaatioita maailmalla on satapäin. Jokaisella on luonnollisesti omat mestarinsa ja mestaruutta pääsevät tavoittelemaan organisaatioiden "rakentamat" ottelijat, joiden lista saattaa olla lyhyt, mutta julkisuusarvo sitäkin suurempi. Lajin parissa puuhastelevien on turha haaveilla yhdestä kiistattomasta mestarista. Tilanne mahdollistaa kiistelyn siitä mikä organisaatio on paras ja minkä organisaation ottelijat ovat korkeatasoisimpia; mikä sinällään on varsin kiinnostava, joskin turha väittelyn aihe. Ongelmista suurin on kuitenkin lajin viihteellisyyden merkittävä lisääntyminen. Kuulostaa erikoiselta, mutta koska tämä kaikki tapahtuu mielestäni urheilullisuuden kustannuksella, niin kehitystä ei voida pitää lajille hyvänä.


Suomessa lajin suosio on vahvassa nousussa. TUF:n vanhat tuotantokaudet ovat tuoneet ihmisiä vapaaottelusaleille. Suosion aalto kantanee joitakin vuosia. Sama ilmiö on havaittavissa kaikkialla maailmassa ja etenkin Amerikassa laji nostaa päätään hirmuisella tahdilla. Kaikki vähänkin vapaaotteluun tai BJJ:hen liittyvä on kiinnostavaa. Monet brasilialaiset ovatkin avanneet jo vuosikymmenen omia salejaan ympäri Amerikkaa ja näin tuoneet lajin ihmisten saataville. Euroopassa, etenkin lukkopainijoiden, taso on kova. Suomi kantaa omaa lippuaan menestyksellisesti, sillä tämän vuoden EM -kilpailuista tuomisena oli kolme kultaa. Tipi Hirvikangas, Toni Linden ja Janne-Pekka Pietiläinen näyttivät muille miten homma hoidetaan. Samat taistelijat pääsevätkin mittaamaan maailman tason Las Vegasiin lajin MM -kilpailuihin. Marginaalissa kun liikutaan, niin otsikot ovat tietenkin pieniä. Hiihto ja jääkiekkohan ovat tunnetusti maailmalla valtalajeja...


Se mikä tekee MMA:n tilanteesta ongelmallisen on rahastus. Bisneksen tekeminen ylittää jo kaikki kohtuullisuuden rajat ja jokaiseen sarjaan haetaan valtavasti "maailman kovimpia" ottelijoita, jotka sitten nopeasti saavat mahdollisuuden otella mestaruudesta. Tämä ei anna kovin hyvää kuvaa lajista. Useasti kehässä näkee piiputtajia ja todella kovia ottelijoita on ripoteltu moniin organisaatioihin. Kehitykselle on tehtävä jotain ja MMA -scenen on muokattava käytäntöjään siten, että polku suuriin kehiin saataisiin edelleenkin suoremmaksi ja järkevämmäksi. Yhtenä ratkaisuna voidaan pitää amatöörien statuksen nostamista, mutta parhaiten isot organisaatiot hoitaisivat lajin mainostusta kiertämällä eri maissa ja järjestämällä paikallisia tapahtumia. Näissä tapahtumissa paikalliset ottelijat saisivat mahdollisuuden näyttää osaamistaan ja pääsivät tätä kautta suurempiin otteluihin. Suomalainen tapa puurtaa hiljaa metsässä ja sen jälkeen epäonnistua vähän ei johda mihinkään. MMA on kuitenkin niin kova laji, että ei sitä huvikseen viitsi ottelumielessä treenata.


Koska rakastan MMA:ta sydämeni pohjasta ja olen itsekin maistanut sen kiehtovuutta vuosien aikana, niin haluaisin lajin ottavat yhden askeleen sivuun yleisön viihdyttämisestä edes hetkeksi. Uskon, että tämä askel tullaan jatkossa palkitsemaan ruhtinaallisesti. Nykyisellä menolla MMA uhkaa muuttua showpainiksi ja sitä kautta menettää urheilullista statustaan. Haluan edelleen haaveilla PRIDE:n ajoista ja olenkin häpeilemättömästi sitä mieltä, että SE oli kaikkien aikojen vapaaottelupromootio. Myönnän japanilaisten rakastavan friikkejä ja sitä kautta näitä ihmetyksiä tuotiin myös kehään, mutta silti. Japanissa asiat osataan tällä saralla tehdä hyvin. DREAM jatkaa PRIDE:n jalanjäljillä. SHOOTO -organisaatio, joka on maailman suurin, järjestää uskomattoman kovatasoisia tapahtumia ympäri maailmaa. Näistä kaikista kun saadaan yksi yhtenäinen paketti, niin maailma pelastuu.

In my dreams.

Ei kommentteja: