20081006

Gojira "The Way Of All Flesh"


Meshuggahin ja Mastodonin ohella yksi mielenkiintoisimmista bändeistä raskaan musiikin kentällä on ranskalainen Gojira. Aikanaan Godzilla nimellä aloittanut yhtye työstää progressiivista death metallia. Musiikissa on groovaavia vaikutteita ja jopa pieniä tuulahduksia trashistä. Yhtye kiinnitti huomioni lopullisesti edellisellä "From Mars To Sirius" -albumillaan (2005) ja sen kierolla musiikilla joka vaati keskittymään itseensä. Kolmen vuoden odotus on nyt palkittu ja "The Way Of All Flesh" on valmiina pyyhimään metellikentän pölyjä isolla kädellä.

Gojiran musiikki muodostuu tarkoista ja terävistä aloituksista ja lopetuksista, komplekseista kappalerakenteista, hienosta rumputyöskentelystä, HC punkin huudosta ja puhtaasta laulusta, epätavallisista rytmeistä sekä koukuttavista melodioista. Päätä jyskyttävät riffit ovat myös ominaisia yhtyeen monipuoliselle ja ennen kaikkea erittäin tekniselle ilmaisulle.


"The Way Of All Flesh" on läkähdyttävä kuuntelukokemus. Albumin 75 minuuttia hyökkäävät päälle kuin kaahaavaa ja fiksu tavarajuna. Aluksi tunne on nopeasti murskaava, mutta ajan kuluessa muuttuu pitkäkestoiseksi hyökkäykseksi, jolle ei loppua ole näkyvissä. Gojira on tällä albumilla kaikkein kokeellisimmillaan. Samalla se osoittaa melkoista tyylitajua pitäessään koko paketin kasassa tuntemattomalla tavalla. Keskivertokuuntelijan kannattanee annostella Gojiraa alkuun varsin maltillisesti, sillä sen verran koukeroista jyräämistä on luvassa. Tällä levyllä on mukana myös koneellisia vaikutteita ja ajoittoin siirrytään jopa hempeään tunnelmointiin. Jos oli "From Mars To Sirius" hieno albumi, niin "The Way Of All Flesh" on täysosuma.

Joku kuuntelijaa saattaa pitää Gojiran uutuutta liiankin teknisenä ja murskaavana kiemuramyrskynä, mutta koska bändi on onnistunut luomaan itsestään yhden koko metallimusiikin kiinnostavimmista tapauksista ja samalla luomaan juuri itsensä näköistä musiikkia; kaikki valitukset ovat turhia ja kaikuvat tyhjille seinille. Vuoden 2008 -metallilevy on tässä.

10/10

01. Oroborus
02. Toxic Garbage Island
03. A Sight To Behold
04. Yama's Messengers
05. The Silver Cord
06. All the Tears
07. Adoration For None
08. The Art Of Dying
09. Esoteric Surgery
10. Vacuity
11. Wolf Down the Earth
12. The Way Of All Flesh

References: Meshuggah, Mastodon, Morbid Angel, Tool, Devin Townsend...

Ei kommentteja: