20081012

Declasse "Silos"


Turusta tulee paljon hyviä asioita. Yksi niistä on Declasse. "Silos" on bändin kakkoalbumi ja se tarjoilee kehyehköä mutta tummasävytteistä elektropoppia. Tyylilaji on haastava ja maailmasta löytyy tämän genren suvereeneja hallitsijoita lähes määrättömästi. Declassen asiat ovat hyvin. Yhtye hallitsee koko genren tyylilliset temput ja sävellykset erinomaisesti.

"Silos" on kokonaisuudessaan hieno albumi. Ensikuulemalta se saattaa jättää mitäänsanomattoman tunteen. Mitä, tässäkö tämä nyt oli? Kuuntelukertojen myöntä albumin kaikki hienoudet alkavat vähitellen avautua. Yhtye vyöryttää loistavaa kappalemateriaaliaan yksi toisensa perään. Levyn avaa hieno "Days Of Confusion" joka määrittelee koko albumin tunnelmaa varsin osuvasti. Syntikoiden kuljettama kappale ei missään vaiheessa kasva massiivikseksi vyörytykseksi, vaan toimii omalla pidättyväisellä olemuksellaan mainiosti. Kakkokseksi sijoittu "Default Values" on ehkä koko levyn hienoin kappale. Onnistuneella dynamiikalla ja varsinaisilla killerimelodioilla kuorrutettu biisi on herkkua korville.


Edellä mainittujen biisien lisäksi "A Man Of Instant Boredom" nousee ylitse muiden. Koko levyä on erittäin tasavahva, mutta ei missään nimessä tasapaksu, kokonaisuus ja se pyrkii soittimeen kerta toisensa jälkeen. Albumille on kuitenkin annettava aikaa avautua, jotta se palkitsisi. Declassen suurin ongelma saattaa piillä siinä, että sen musiikki on liian poppia ollakseen vakavasti otettavaa undergroundia. Samaan aikaan Declasse on suurelle yleisölle liian hieno yhtye ja sen musiikki jää suurten massojen korvien tavoittamattomiin. Tämä asia arveluttaa bändiä itseäänkin. Yhtye vertautuu kotimaan kamaralla ainakin Magenta Skycodeen, ja molemmat bändit myöskin samalla levylafkalla. Mukana menossa on, kukapa muukaan, kuin Jori Sjöroos.

Declassessa suomalaisella elektronisella popmusiikilla on käsissään ehdottoman kirkas timantti.

10/10

References: Magenta Skycode, Interpol, The National, Editors

Ei kommentteja: