20081014

Amon Amarth "Twilight Of The Thunder God"


Kuolometallin viikingit ovat ratsastaneet jälleen levykauppojen hyllyille. Ruotsalaisen Amon Amarthin uusin albumi voidaan jo tässä vaiheessa julistaa yhdeksi melodisen viikinkikuolometallin klsassikoksi; sen verran kovasta tuotoksesta on kysymys. Yhtyeen ei kuitenkaan kannata pahoittaa mieltään genremäärittelystä, sillä tiedostan varsin hyvin kyseessä olevan death metal -bändi, jonka sanoitukset käsittelevät viikinkejä.

"Twilight Of The Thunder God" matkustaa entistä enemmän kohti melodista ilmaisua. Yhtyeen pitkähkön historian aikana (vuodesta 1992) on tapahtunut melkoista kehitystä ja nykyisellään bändi on jo kasvanut kansainvälisestikin suureksi. Amon Amarthin soittamisen ilo ja taito välittyy uusimmalta levyltä oivallisesti. Heti ensimmäisestä biisistä "Twilight Of The Thunder God"alkaen on selvää, että nyt on hienoja hetkiä käsillä. Koko levy pitää sisällään käsittämättömän latauksen. Bändi on onnistunut yhdistämään äärimmäisen melodisuuden ja tunnelmallisuuden käsittämättömän raskaaseen ja brutaaliin sointiin. Puhtaita lauluosuuksia ei tarjoilla, eikä niitä tässä yhteydessä jää edes kaipaamaan. Musiikki tempaa mukaansa.


Amon Amarth on onnistunut siinä, missä moni lajitoveri on ajanut syvälle metsään; viemällä melodisuuden aivan uusille luvuille tinkimättä brutaalisuudestaan senttiäkään. Uuden albumin kappaleet ovat, yhtä lukuunottamatta, noin neliminuuttisia. Pituudestaan, tai ennemminkin lyhyydestään huolimatta, biiseissä on runsaasti eeppistä tunnelmaa ja jumalaton kasa perkeleellisiä riffejä. Kappaleiden ytimeen porautuminen on onnistunut täydellisesti. "Embrace Of The Endless Ocean" päättää levyn seitsemän minuuttiseen melodiseen ilotulitukseen, jonka jälkeen onkin pakko aloittaa alusta ja saada vielä yksi annos lisää tätä herkkua. Ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista metallialbumeista.

10/10

01. Twilight Of The Thunder God
02. Free Will Sacrifice
03. Guardians Of Asgaard
04. Where Is Your God?
05. Varyags Of Miklagaard
06. Tattered Banners And Bloody Flags
07. No Fear For The Setting Sun
08. The Hero
09. Live For The Kill
10. Embrace Of The

Ei kommentteja: